Incredibil! După Dragnea, cine vrea să introducă legea cenzurii pe Facebook!

20
cenzura fb

În februarie 2016, liderul social-democraților, Liviu Dragnea dorea introducerea unei legi prin care toți cei care adresau cometarii defăimătoare pe facebook să fie sancționați. Proiectul de lege prevedea și amenzi între 1.000-30.000 de lei dacă ţinta defăimarii era o persoană fizică sau 2.000-60.000 lei dacă discriminarea viza un grup social. Imediat, societatea civilă s-a mobilizat și scandalizată maxim de acest proiect abuziv a reușit ca prin petiții online și presiune publică să determine PSD să retragă acest proiect legislativ. Un an mai târziu, februarie 2017, un alt proiect, de data această nelegislativ, încearcă cenzura pe facebook. De fapt, încearcă mult mai mult decât cenzura – controlul informației, ceea ce ne întoarce cu aproape 30 de ani în urmă, când presa internațională relata cum românilor le sunt ascunse de comuniști marile adevăruri petrecute în propria țară. Sub pretextul „fake news”, un grup de IT-isti din Sibiu, care nu doresc să spună ce companii reprezintă și nici cine îi sponsorizează, pregătesc un program prin care încearcă blocarea știrilor false promovate pe facebook. Ei se bazează pe o rețea de 30.000 de voluntari, care vor anunța noutățile care nu sunt în acord cu realitatea. Doar că nu specifică cum anume vor determina voluntarii care știri sunt false și care nu. Vor face redacții paralele care să verifice informația? Sau vor raporta tot ce nu se regăsește de exemplu pe Hotnews sau Digi24, cele două site-uri care le promovează intens actul civic. IT-iștii nu au precizat pe ce criterii de transparență de bazează, ci doar anunță că vor cenzura știrile… pe care ei le consideră false.

Lista neagră

Mai mult aceștia se vor baza și pe o listă neagră a site-urilor, promovată tot de Digi 24 și Hotnews. Este vorba despre inițiativa web developer-ului Ovidiu Mihalcea, care a uitat să spună și cine i-a sponsorizat inițiativa și cam cât de profitabilă a fost. Acesta a dezvoltat o extensie Chrome prin care cititorul este avertizat înainte să intre pe anumite site-uri. Curios este că pe acea listă neagră se regăsesc site-uri care au publicat știri despre abuzurile care au avut de comentat la adresa sistemului actual. În urma dezvăluirilor de pe aceste site-uri de pe lista neagră, doi oameni cu funcții extrem de importante în România au fost demiși. Este vorba despre șeful SRI, Florian Coldea și procurorul DNA, care s-a ocupat de dosare politice extrem de grele, Mircea Negulescu, cunoscut și ca Zdreanță Portocală. fake newsInteresant este că bugetul.ro, deși inițial nu se regăsea pe lista neagră a primit raport de fake news pe multe dintre știrile care au dezvăluit nereguli din Justiției, cum ar fi știrile despre procurorul Portocală, obligat să demisioneze din DNA în cele din urmă, dar și pe știrile legate de DNA. Iată un exemplu. Nici Digi 24 și nici Hotnews nu au tratat aceste subiecte, așa cum impunea situația. De altfel, s-ar putea spune că le-au ignorat aproape total. Dar cele două site-uri nu sunt pe lista neagră, mai mult, ele chiar promoveză inițiativa tinerilor din Sibiu, dar și lista neagră a site-urilor. Bugetul.ro a sesizat Consiliul Concurenței pentru că se pare că principiile concurenței loiale sunt cam încălcate. Printr-o astfel de inițiativă, pare că se încearcă distrugerea concrenței care are trafic mai mare. Proiectul care pare unul ilegal și care încearcă cenzura și monopolul pe informație, pare copia la indigo a unuia pe care l-a coordonat miliardarul Soros în SUA, miliardar care a fost blocat total și în Ungaria.

Poporul de oi?!

Și totuși, această încercare nelegală de a controla informația și de a decredibiliza site-urile care prezintă și alte subiecte decât cele de pe Hotnews și Digi24, nu face altceva decât să insulte populația acestei țări, pe care o tratează ca pe o turmă de oi, incapabilă să discearnă ce este bine și ce este rau, ce este real și ce nu. Bugetul.ro roagă societatea civilă să ia măsură și să #reziste și împotriva acestei inițiative care ne întoarce în timp. De asemenea bugetul.ro, solicită Ministerului Comunicațiilor să verifice legalitatea unui astfel de proiect care pare o practică de concurență neloială. Mai mult, se crează un precedent periculos. Companiile cu fonduri mari ar putea plăti voluntari care să blocheze orice știre care nu le avantajează sub pretextul fake news.