Interviu exclusiv! Ce spune inspectorul genaral Tudosoiu despre greva din învățământ! Ce le transmite profesorilor din Argeș!
Dumitru Tudosoiu, inspectorul școlar general al ISJ Argeș transmite, în contextul grevei generale din unitățile de învățământ, că prioritate zero în momentul de față este rezolvarea problemei salarizării cadrelor didactice, fără a periclita și a pune sub semnul întrebării examenele care urmează să fie susținute de elevii din anii terminali. Cadru didactic de profesie, generalul Tudosoiu precizează că este de acord cu nemulțimirile profesorilor, însă face apel la responsabilitate și anunță că trebuie să fim așezați astfel încât copiii să nu aibă de suferit.
Greva din învățământ continua. Suntem deja în a treia săptămână în care profesorii nu intră la ore. Care este situația în județul Argeș?
Greva se poate opri dacă mai mult de jumătate plus unul din numărul celor care au declarat că sunt în grevă renunță. În acest moment, nu s-a întrunit un număr suficient de cadre didactice care au stopat acțiunea, astfel încât greva să nu mai poată fi declarată o grevă legală. Oamenii sunt în continuare în grevă iar ceea ce spun acum este valabil și pentru lunea viitoare.
Pe mine, ca inspector școlar general, nu asta mă preocupă în mod direct. Pe mine mă preocupă situația copiilor din sistemul de educație. Punctez următoarele lucruri: elevii claselor a XII-a care au finalizat cursurile pe 31 mai, iar majoritatea dintre ei nu au mediile încheiate. O altă categorie de elevi afectată de grevă sunt copiii de clasa a VIII-a. Astăzi este ultima zi în care se pot încheia mediile la gimnaziu. Însă, colegii și-au menținut exercitarea dreptului la grevă și suntem în aceeași situație ca și cu cei de clasa a XII-a.
Fără medii încheiate și situație validată nu putem susține Bacalaureatul!
Competențele, care ar fi trebuit să fie susținute săptămâna viitoare vor fi echivalate, iar elevii vor susține doar proba scrisă. Însă, fără medii încheiate și situație validată nu putem susține Bacalaureatul, deci amânăm copiii nu știm pentru cât timp. Pentru clasa a VIII-a examenul, conform calendarului, debutează pe 19 și 21 iunie. În județul Argeș sunt aproape 5000 de copii care e posibil să fie afectați dacă nu au mediile încheiate. Iată prioritatea mea zilnică din această perioadă: cum să facem și să conștientizăm fără a se considera că punem presiune pe sistem, că nu respectăm dreptul colegilor noștri de a face grevă, dar totodată să găsim soluții să mulțumim și legal și moral și solicitările greviștilor fără a afecta copiii.
In ceea ce privește examenele de titularizare și definitivat, avem peste 700 candidați înscriși la Titularizare în Argeș și peste 600 candidați care așteaptă să intre la clasă cu elevi și profesori metodiști pentru a-i nota. Potrivit ordinului emis vineri de Ministerul Educației, candidații vor susține doar examenul scris.
Care este soluția cea mai optimă pentru evitarea acestor blocaje în sistemul de învățământ din județ?
Soluția ar fi încetarea grevei pentru că se dovedește pe zi ce trece a fi mult prea înaintat, chiar dacă solicitările sunt viabile și solide. Nu poate nega nimeni că profesorii nu au dreptate sau că au ieșit în stradă degeaba, cu asta nu pot fi eu de acord. Dar nu trebuie să sufere copiii pentru că nu se acordă niște drepturi unei întregi categorii socio-profesionale.
Această grevă a mai declanșat și alte probleme în județ?
O altă problemă legată de grevă este următoarea: eu am obligația legală ca ordonator de credit să avizez toate statele de plată din județ pentru ca toți colegii mei să-și primească salariile.
Noi vrem să dăm salariile în termenul prevăzut de lege, 14 iunie, dar anumite persoane din unele unități de învățământ nu vor să le transmită către noi pentru că ele sunt în grevă.
Le atrag atenția pe această cale că nu vreau să fiu considerat spărgător de grevă, nu vreau să chem pe cineva de acasă, dar trebuie să înțeleagă că dacă statul nu este asumat și semnat, inspectorul școlar general nu poate să avizeze lipsa unui document. Dacă statele sunt totuși întocmite, dar sunt întocmite prost, nerespectând prevederile legale, iarăși nu pot să îmi asum nerespectarea legii. Vreau ca oamenii să își primească drepturile în condițiile legii. Sunt și situații în care angajații din învățământ care au fost în grevă, neexercitându-și profesia, sunt pontați.
Reprezentanții școlilor trebuie să înțeleagă că nu pot fi plătiți pentru muncă neefectuată.
Pe viitor, când vor face recuperare, vor fi plătiți și pentru zilele de grevă, adică, per total, nu pierde nimeni nimic. Au speculat puțin sindicatele această chestiune, sunt păreri diferite, deocamdată eu am invitat la calm și la discuții, la a ne face fiecare treaba la locul nostru.
Nicio doamnă secretară nu poaste să blocheze activitatea unei școli doar pentru că îi permite Constituția să fie în grevă.
Dacă dânsa consideră că dreptul la grevă e mai important decât toți salariații din unitatea de învățământ, să își asume. Când se va întoarce la școală din grevă, să aibă tăria, curajul și bunul simț să spună așa: pentru că eu sunt singura persoană care pot întocmi statele de plată și pentru că nu am putut face acest lucru fiind în grevă, voi nu v-ați putut lua salariile. Altfel, ei spun că nu a vrut inspectorul general Tudosoiu, în timp ce eu și echipa mea facem eforturi uriașe să-i conștientizăm să nu blocheze sistemul, culmea, pentru profesori. E o situație ciudată, mă așteptam mai mult de la oameni cu carte, oameni de la care am pretenții.
Din păcate, e o greșeală imensă să se încerce blocarea salariilor sub pretextul grevei.
După cum bine ați văzut, noi inspectorii chiar am respectat această grevă, suntem total de acord cu toții, cu drepturile pe care oamenii noștri din sistem le cer. Noi avem alte probleme, sunt de acord să îți ceri drepturile dar nu să afectezi mai mult decât trebuie, programul, copilul și organizarea examenelor naționale. Trebuie să fim așezați, echilibrați, una este dreptul meu, alta este dreptul copilului. Nu mă pot folosi de una ca să o pot obține pe cealaltă.
Nici mie nu îmi convine să mă întorc la catedră, după ani de muncă, pe un salariu de mizerie, dar nici nu mi-aș permite să nu mă duc la festivitatea de absolvire, să le fiu alături elevilor, doar pentru că sunt în grevă.
Eu nu am cum să tolerez acest lucru, eu aș fi prezent lângă copii. Nu am uitat cum e să fi la catedră, susțin drepturile profesorilor și ale tuturor categoriilor dar, în egală măsură, sunt obligat legal și moral să am grijă de fiecare copil în parte.
Care este semnalul din școli în județul Argeș, în a treia săptămână de grevă? Sunt cadre didactice care și-au reluat activitatea. Avem vreo șansă ca elevii să se întoarcă luni la școală?
Zilnic, noi am solicitat unităților de învățământ să ne pună la dispoziție numărul de persoane care sunt în grevă. Săptămâna aceasta am observat o scădere cu 5-6% a persoanelor care au ieșit din grevă, mai sunt colegi de-ai noștri care au spus că trebuie să se întoarcă la școală să încheie mediile, să le fie alături copiilor. Sunt și unități de învățământ în care profesorii, chiar dacă sunt în grevă, nu și-au lăsat copiii de izbeliște și îi felicit. Inspectoratul Școlar nu a intervenit cu absolut nicio măsură ca să stopeze sau să diminueze dreptul pe care îl au, ba din contră.
Care este mesajul pe care îl transmiteți profesorilor și elevilor?
Profesorilor îmi doresc să le dea Dumnezeu gândul cel mai bun și fie ca solicitările pe care le au, într-un final, să fie satisfăcute de către Guvernul României și de către toți factorii care pot acorda aceste drepturi susținute în stradă de cadrele didactice.
Față de elevi, le cer scuze tuturor în numele colegilor mei care, în această perioadă au găsit de cuviință să participe la mișcările sindicale, de altfel justificate.
Îmi cer scuze pentru că ei ar fi trebuit să fie într-o curbă de efort ascendentă și, din păcate, toată perioada dinaintea examenelor care trebuia să îi fixeze, consolideze, să-i ducă în cea mai bună formă a lor, nu a fost să fie așa. Pentru asta eu îmi cer scuze în numele sistemului pe care îl reprezint la nivelul județului Argeș. Dar, totodată, au avut și puțin noroc, pentru că s-au putut pregăti intensiv la materiile de examen. Le spun tuturor celor care sunt în preajma examenelor mult succes, să aibă inspirație, să profite de această perioadă să se pregătească intens și să avem rezultate foarte bune la nivelul județului Argeș.
Problema este și la celelalte clase, nu doar la cei din ani terminali, unde s-au pierdut multe conținuturi, am rămas cu materie restantă, nu au apucat să facă evaluările și notarea necesară.
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp