prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

ITM Argeș: Sute de controale într-o singură lună, amenzi drastice! Ce patroni au fost prinși în offside?

ITM Argeș: Sute de controale într-o singură lună, amenzi drastice! Ce patroni au fost prinși în offside?

Inspectorii ITM Argeș au efectuat, în luna septembrie,  308 controale la firmele din județ în urma cărora au aplicat 155 de sancțiuni în valoare de  613.400 lei.  Concret, în domeniul relaţiilor de muncă s-au efectuat un număr de 150 controale,  s-au aplicat 65 sancţíuni,  din care  45 amenzi în valoare totală de 388.900 lei.      

CITEȘTE ȘI: PERFORMANȚĂ! PRIMARUL VELCEA A FĂCUT UN LOC DE JOACĂ LA PREȚ DE TREI LA ȘTEFĂNEȘTI!

Principalele domenii de activitate în care au fost constatate deficiențe:

  • comerț, transport, confecții, construcţii, restaurante, hoteluri și alte facilități de cazare, depozitare și comercializare a carburanților de tip auto GPL.

Principalele deficiențe constatate:

  • primirea la muncă a persoanelor fără încheierea în formă scrisă a unui contract individual de muncă (munca nedeclarată), nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal, neevidenţierea orelor de muncă prestate de fiecare salariat, neacordarea drepturilor salariale, netransmiterea în termen a modificărilor intervenite în Registrul general de evidenţă a salariaţilor, neînmânarea salariatului anterior începerii activităţii a unui exemplar din contractul individual de muncă, neeliberarea adeverinţei de vechime.

În vederea diminuării numărului de persoane ce desfăşoară muncă nedeclarată, în luna septembrie 2023, ITM Argeş a efectuat un număr de 150 controale. Astfel, la 12 angajatori sancționați, au fost depistate ca  prestând  muncă  nedeclarată  un număr de 16  persoane. Valoarea amenzilor aplicate este de 160.000 lei.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă :

În baza Legii nr.319/2006 privind securitatea şi sănătatea în muncă, au fost efectuate 158 controale. Au fost aplicate 90 sancțiuni, din care 48 amenzi, valoarea totală a acestora fiind de 224.500 lei.

Principalele domenii de activitate în care au fost constatate deficienţe:

  • construcţii, exploatare forestieră, transport, alimentație publică, distribuție mărfuri, confecții textile, comerț, hoteluri și alte facilități de cazare, depozitare și comercializare a carburanților de tip auto GPL.
  • neasigurarea controlului medical la angajare și periodic, necomunicare eveniment, nedepunerea dosarului de cercetare a evenimentului, neasigurare instruire în domeniul securității și sănătății în muncă la angajare și periodic, neasigurare echipamente individuale de protecție, neverificarea sistematică și testarea utilajelor, neasigurarea echipamentelor individuale de protecție antiexplozivă, neautorizarea privind protecția împotriva exploziilor.

Persoanele care vor să sesizeze munca nedeclarată o pot face, în scris, la numărul de fax 0248/223.412, la adresa de e-mail [email protected] sau direct la sediul din Piteşti, Bulevardul Republicii nr.11.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News sau pe Tik Tok

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs