Legături primejdioase între deputatul Gerea și Angela Toncescu

DISTRIBUIȚI
angela toncescu

Persoana cunoscută în România ca având la un moment dat cel mai mare salariu din țară, respectiv 29 de mii de euro lunar, Angela Toncescu este sora lui Constantin Polexe, fost liberal, fost apropiat al deputatului Andrei Gerea, împreună cu care a și plecat din PNL Argeș ca să-l urmeze pe Tăriceanu la ALDE. Între timp relațiile dintre Gerea și Polexe s-au mai răcit, mai ales după ce fostul vicepreședinte al Consiliului Județean Argeș a fost omis de la șefia ALDE Argeș, numită fiind o altă apropiată a lui Gerea, Simona Brătulescu. Însă relațiile financiare dintre Toncescu, fratele ei Polexe și deputatul Gerea au rămân în amintire ca fiind extrem de profitabile, suspect de multe încrengături țesându-se de-a lungul timpului.

Angela Toncescu asociată cu Polexe și fostul ministru Gerea

În anul de grație 2007 ia naștere SC Gamma Asig Broker, acționari fiind Angela Toncescu-70%, fratele Polexe 15% și 15% bunul său prieten de atunci, deputatul Andrei Gerea. Este simplu de înțeles că, una dintre cele mai cunoscute persoane din domeniul asigurărilor, Angela Toncescu, supranumită chiar” regina asigurărilor” nu și-ar fi deschis o gogoșerie ci o societate care să activeze în domeniul pe care-l cunoștea cel mai bine. În momentul în care a devenit  președintă a  Comisiei Naţionale de Supraveghere a Asigurărilor, Toncescu a lăsat acțiunile de la firma de asigurare pe mâinile unuia dintre cei mai de încredere colaboratori ai săi, Radu Cătălin Codescu. Devenit vicepreședinte al Consiliului Județean, Constantin Polexe ”a uitat”, însă, să-și declare procentele. Mai mult decât atât, nu avea, legal, voie să fie acționar într-o firmă de asigurări în timp ce sora sa era șefa  ASF. De bună credință, Gerea și-a trecut în declarația de avere cele 15 procente dar există suspiciuni că, pe vremea cât a fost ministru al Economiei, ar fi favorizat semnarea unor contracte de asigurare între firma unde era acționar și societăți din patrimoniul ministerului pe care-l conducea. În acest sens așteptăm un răspuns oficial de la ministerul de resort . SC Gamma-Asig Broker de Asigurare SRL a colaborat cu firme de renume precum Omniasig, Asiban, Allianz-Ţiriac, Euroins, Astra și Asirom.

Procurorii DNA au reţinut-o, luni,pentru a doua oară pe Angela Toncescu, fost preşedinte al Consiliului de Administraţie al S.C. Carpatica Asig S.A. Sibiu, dispunând punerea în mişcare a acţiunii penale pentru trei infracţiuni de cumpărare de influenţă. Alături de Toncescu a fost reţinut şi Dan Hosu, la data faptelor administrator al unei societăţi comerciale, pentru trafic de influenţă, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, precum şi dare de mită.

În ordonanţele procurorilor se arată că începând cu 30 martie 2015, „inculpata Toncescu Angela, la acea dată administrator – membru în Consiliul de Administraţie al S.C. Carpatica Asig S.A., a acţionat în mod sistematic, direct sau prin intermediul unor terţe persoane aflate în cercul său relaţional, în vederea influenţării deciziilor de la nivelul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) în favoarea intereselor sale personale şi ale societăţii de asigurări. Demersurile Angelei Toncescu ar fi fost realizate, potrivit anchetatorilor, atât pentru obţinerea avizului necesar numirii sale în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al S.C. Carpatica Asig S.A., cât şi pentru ca ASF să nu adopte unele decizii nefavorabile societăţii de asigurări S.C Carpatica Asig S.A.

„Printre persoanele care au acţionat în vederea favorizării/susţinerii intereselor inculpatei Toncescu Angela se numără inculpaţii Tatu Ion-Sorin, Hosu Dan şi o altă persoană, administratori de drept sau în fapt ai unor societăţi comerciale cu activitate în domeniul asigurărilor”, arată procurorii.