ULTIMĂ
ORĂ

Legendele mărţişorului la români. Cine oferă mărţişoare?

Deşi în mod oficial primăvara începe pe 20 martie, pentru români 1 martie este ziua pe care o aşteptăm pe tot parcursul unei ierni friguroase şi ne bucurăm să oferim un mic mărţişor care pentru noi simbolizează venirea primăverii.

Mărțișorul la români – legende
Soarele, zmeul și feciorul curajos

Una dintre cele mai cunoscute legende care vorbesc despre mărțișor la români spune că demult, Soarele, pentru a vedea cum este viața omenească, s-a transformat într-o fată de o frumusețe impresionantă și a coborât pe Pământ. Aici, fata a fost răpită de un zmeu, iar pentru că nu a putut să se întoarcă pe Cer, întreaga natură a rămas amorțită în beznă și frig, făcându-se iarnă. Pentru a salva lumea, un tânăr curajos s-a luptat cu zmeul și a eliberat-o pe fată, redând Soarele Cerului. Picăturile de sânge ale băiatului s-ar fi scurs pe zăpadă și au topit-o, scoțând la iveală ghioceii. Astfel, primăvara sosise, iar fapta glorioasă a tânărului s-ar fi transmis prin viu grai până astăzi, când culoarea roșie a unui șnur de mărțișor ar reprezenta sângele feciorului, iar cea albă a celuilalt șnur, zăpada.

Zeița Primăverii

Conform unei alte legende populare din Moldova, la 1 martie, zeița Primăvara ieșise la plimbare când a văzut un ghiocel care nu reușea să scoată capul de sub zăpadă, căci era acoperit cu mărăcini. În timp ce zeița Primăvara dădea mărăcinii la o parte, zeița s-a înțepat într-un spin, zeița Iarna s-a înfuriat și a trimis ger și vânt pentru a o opri. Pentru a proteja ghiocelul, Primăvara l-a acoperit cu degetele și s-a înțepat în spini iar picături de sânge au curs pe zăpadă, topind-o. Și din această legendă, unde triumful binelui asupra răului este asociat cu cel al sângelui roșu asupra zăpezii albe, poate deriva semnificația mărțișorului.

Baba Dochia, 1 martie și Mărțișor

O altă legendă este legată de cea a Babei Dochia, un personaj extrem de important în mitologia românească, moștenit din vremea dacică. Baba Dochia pornea pe munte cu oile, de 1 martie, în fiecare an, în căutarea Mărțișorului, vestitorul Primăverii. Dacă îl găsea, Primăvara începea iar Dochia rămânea sus, pe munte, împreună cu turma sa, până la venirea Iernii.
Legenda spune că într-o iarnă geroasă, și-a trimis nora la râu să spele un ghem de lână neagră până ce acesta devenea alb. După mult chin, un ajutor i-a venit în cale fetei și i-a dat o floare care a înălbit ghemul. Văzând floarea, Baba Dochia a crezut că i-a fost dăruită norei de către Mărțișor, așa că a plecat în căutarea lui. Urcând pe munte, Soarele topise zăpada și Baba Dochia își dăduse jos cojoacele, dar cum încă nu era 1 martie, vremea era schimbătoare. Curând, ninsoarea și gerul au transformat-o pe Dochia în stâncă.

Cine dă mărțișor de 1 martie?

Băieții dăruiesc mărțișoare fetelor, mămicilor, bunicilor și altor doamne apropiate. Fetele pot să-și ofere și ele mărțișoare între ele. Bucovina este singura zonă din România în care lucrurile se întâmplă altfel, iar băieții sunt cei care primesc mărțișoare de la fete.
Indiferent cine dă mărțișorul de 1 martie, gestul este unul frumos, care încarcă cu voie bună!
În mod tradițional, șnurul mărțișorului este împletit din materiale textile de culoare albă și roșie.
Roșul, care semnifică sângele, este culoarea principală, astfel că se pot oferi și brățări cu șnur roșu sau alte accesorii doar cu șnur roșu.
În ceea ce privește simbolul, există numeroase opțiuni – unele extrem de populare, cu semnificații înrădăcinate în folclor, precum coșarul, potcoava, trifoiul cu 4 foi ș.a.m.d, iar altele care redau semnificații contemporane sau nu au o semnificație specifică, însă cuceresc prin design.

Ziua Mărțișorului, recunoscută de UNESCO

Cum Mărțișorul este o sărbătoare de origine daco-tracică, regăsită la români, dar și la aromâni, megleno-români și bulgari (la cei din urmă sub numele de Martenița și cu legende diferite), în 2017, acesta a fost înregistrat de către UNESCO în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii, în urma candidaturii unui dosar multinaţional (Cultural Practices Associated to the 1st of March – România, Bulgaria, Macedonia, Republica Moldova).

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by
ns.fm