ULTIMĂ
ORĂ

Mihai Coteț: „E mai oportun decât oricând să oprim hemoragia de bani publici!”

Spitalul Municipal, școlile și transparentizarea activității primăriei sunt principalele proiecte ale consilierilor locali PNL-USRPLUS. Liberalul Mihai Coteț a avorbit într-un interviu acordat Obiectiv de Argeș despre nevoile actuale ale Piteștiului, despre bugetul municipiului aprobat recent de către Consiliul Local Pitești și despre investițiile prioritate pentru piteșteni.

  • Care sunt principalele obiective ale grupului PNL-USRPLUS? Ce planuri și ce viziune aveți pe termen scurt și lung?

De departe cel mai important pentru noi, la acest moment, este transparentizarea activității primăriei și a societăților din subordinea sa. Informațiile care ajung în spațiul public, și chiar și către noi, sunt foarte reduse. Nu poți vota în cunoștință de cauză, nu poți lua cele mai bune decizii dacă nu ai tabloul de ansamblu, dacă nu ai datele corecte sau dacă nu ai acces la date. Instituțiile din subordinea primăriei au devenit, unele dintre ele, stat în stat, și-au elaborat propriile ,,legi”, unele chiar mai presus de legile care stipulează foarte clar liberul acces la informații. Vorbim de bani publici, bani pentru alocarea cărora noi, consilierii locali, dăm un vot. E firesc să dăm votul în cunoștință de cauză, la fel cum este imperios necesar ca fiecare leuț cheltuit să fie transparentizat!

În al doilea rând, vrem proiecte la costuri corecte. Nu ni se mai poate servi, la infinit, eterna replică… ,,așa au estimat specialiștii, voi trebuie doar să dați vot de oportunitate”. Oportunitate înseamnă nu doar realizarea unui obiectiv în interes public, oportunitate este și atunci când nu arunci cu banul cetățeanului fără să te intereseze că unele costuri sunt supraevaluate într-un mod cât se poate de evident. E mai oportun decât oricând să oprim hemoragia de bani publici!

  • Cum răspundeți acuzațiilor că în Consiliul Local vă opuneți votării tuturor proiectelor?

Aproape că nici nu merită să dai o replică la o astfel de acuză, mai ales că realitatea este cât se poate de ușor verificabilă. La fiecare ședință avem între 40-70 de proiecte din care respingem, în medie, 4-5. Dacă asta înseamnă că ne opunem tuturor proiectelor înseamnă ori că PSD nu a ieșit din retorica declarațiilor politicianiste, ori că cineva are probleme cu matematica. E greu, după 31 de ani de ridicat mâna la comandă, să te obișnuiești cu faptul că cineva chiar citește niște proiecte de hotărâre și votează în cunoștință de cauză, nu potrivit punctajului de la partid. Vom respinge mereu proiectele pentru care ni se refuză accesul la informație, proiectele supraevaluate sau proiectele în cazul cărora avem dubii în privința legalității.

  • Cum vedeți proiectul de buget? Este bine structurat sau trebuiau alocați mai mulți bani pe anumite sectoare?

E impropriu să spui că bugetul e bine structurat, când am avut un an pandemic iar încasările vor fi aceleași ca anul trecut, dacă nu cumva mai mici. Anul acesta vom avea buget pe deficit, vom cheltui mai mult decât colectăm. Noroc cu excedentul bugetar de anul trecut! Mai punem în calcul că mai avem în derulare proiecte votate anterior pe sume foarte mari, parte dintre ele prost concepute, pentru care vom scoate miliarde bune din bugetul local pentru că nimeni nu își asumă responsabilitatea și nimeni nu trage la răspundere pe nimeni. Se asfaltează Bulevardul I.C. Brătianu! Din nou! Oare ce oportunitate a găsit fosta legislatură în acest proiect, să decoperteze asfalt bun, să scoată pavele bune, ca să betoneze din nou pe o arteră de circulație în stare bună?! E de noaptea minții!

În altă ordine de idei, nu putem vorbi despre buget bine structurat din moment ce 70% din el se duce doar pe funcționare și salarii. Cu 30% pentru investiții și dezvoltare nu facem decât să ne îngropăm. Oricum, mai mult decât praful de pe tobă nu aveam ce împărți. În cazul în care consilierii social-democrați se vor mai supăra pe noi și ne vor mai ține predici, să-și aducă aminte că din cauza partidului lor suntem în această situație cât se poate de ingrată.

  • În ceea ce privește bugetul, care sunt plusurile și minusurile Piteștiului și care sunt principalele propuneri pe care le face gupul PNL-USR?

Am propus și a fost acceptat un Studiu de fezabilitate pentru un spital nou. E nevoie de așa ceva pentru că alternativa pe care o au piteștenii sunt vechile ziduri ale celor două spitale din subordinea Consiliului Județean, ziduri din care nu mai pot fi scoase bacteriile rezistente chiar și la o medicație agresivă. În afară, o dată la 30 de ani spitalele sunt dărâmate și se construiesc altele tocmai din această cauză.

Am mai prins, de asemenea, un studiu de fezabilitate pentru un tren rapid care să lege Piteștiul de Mioveni. Avem deja o cale ferată pe care o ținem ca piesă de muzeu, nu văd de ce nu am putea să o folosim în acest fel. Am ajuns să ne gândit la astfel de proiecte ca la ceva cu totul SF, deși în afară sau în alte orașe din România cu o administrație eficientă toate acestea țin de normalitate.

Am introdus încă un studiu de fezabilitate pentru parcul Pădurea Trivale pe care ne dorim să îl extindem cu intervenții care să nu afecteze pădurea. Vrem o suprafață mult mai mare pe unde piteștenii să poată circula în mod sigur pe jos sau cu bicicleta.

De asemenea, am propus alocarea unei sume de bani pentru bugetare participativă, pentru că vrem ca și cetățenii să aibă un cuvânt de spus în privința investițiilor.

  • Care sunt principalele propuneri de amendamente aduse la proiectul de buget pe 2021 al municipiul Pitești făcute de consilierii PNL-USR?

Proiectele și propunerile noastre sunt aduse ca amendamente la buget. Despre ele am vorbit mai sus.

  • Care sunt domeniile cheie care au nevoie de alocarea urgentă de fonduri pentru a putea funcționa în condiții optime?

Făcând parte din mai multe consilii de administrație la școli și licee, am constatat încă o dată că sectorul cel mai important este educația și învățământul. Avem mult, foarte mult de investit în școală, de la clădirile în care plouă și până la condiții de învățare demne de realitățile în care trăim.  

De asemenea, aș investi foarte mult în studii de fezabilitate, pentru că vor veni foarte multe fonduri europene pe care nu o să le putem atrage dacă nu avem temele făcute.

 

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.