prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

Modificări majore la pensii! Află de când și cu cât vor crește!

Modificări majore la pensii! Află de când și cu cât vor crește! Daniel Baciu, președintele Casei de Pensii, a anunțat recent ce se întâmplă, în perioada următoare dar și începând de anul viitor cu veniturile românilor. Acesta a făcut referire la majorarea pensiilor, precizând că pe masa guvernanților există mai multe variante.

CITEȘTE ȘI: SE DESCHIDE AL DOILEA MCDONALD’S ÎN PITEȘTI! SE FAC ANGAJĂRI! AFLĂ DETALII!

„Astăzi plata pensiilor este sub procent, nu cu mult sub el, dar avem un impediment, jalonul 214 din reforma pensiilor. În baza noului act normativ trebuie să înlăturăm inechitățile pentru că sunt contribuții egale și pensii diferite. Pensiile vor crește și va trebui făcut un efort suplimentar la bugetul de pensii și pe viitor ar trebui inechitățile să nu mai existe.

Casa de Pensii ca instituție tehnică furnizează datele, nu suntem în măsură să luăm decizii. Avem mai multe variante pe masa Ministerului Muncii și pot spune că nicio pensie nu scade, poate rămâne la fel. În mare parte pensiile trebuie să crească să ajungă la același cuantum mai mare. Trebuie să facem un efort suplimentar să înlăturăm inechitățile pentru că până la urmă se fac cu bani și avem nevoie de buget ca să facem această reformă în sistem.”, a anunțat recent șeful Casei de Pensii.

De asemenea, Daniel Baciu a explicat și ce va însemna recalcularea pensiilor și cum se va face, astfel încât toate inechitățile din momentul de față să nu mai existe.

„Evident că se face în baza noii formule, când avem legea finalizată, după ce trece de toate pârghiile din sistem pe care trebuie să le parcurgă o lege, sindicate, Parlament, Monitorul Oficial, noi vom ști formula finală și acolo în baza formulei finale vom începe să recapitulăm toate pensiile (…) În momentul de față suntem în procesul premergător recalculării, evaluarea dosarelor. Am rămas acum cu dosarele grele și ne apropiem de pragul de 90%. Când vom avea tot acest proces de evaluare, după aceea dacă avem legea adoptată recalcularea nu ar trebui să dureze prea mult. Procesul de evaluare a fost greu și va trebui să avem o nouă formulă de calcul.”, a mai precizat ministrul.

Totodată, ministrul a vorbit și despre creșterea pensiilor de la 1 ianuarie 2024.

„Este clar prevăzut în lege mecanismul de indexare de 100% din rata inflației și de 50% din creșterea salariului mediu brut care trebuie corelată și cu necesitățile din sistem pentru a le diminua realist. Trebuie să facem o indexare însă este prematur să discutăm de 1 ianuarie 2024, dar mecanismul este clar și trebuie să transpunem în actuala lege ce v-am spus ca să fie acoperită inflația și creșterea.”, a mai anunțat Daniel Baciu.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului sau pe Tik Tok

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs