Narcis Sofianu: „PNL este o instituție publică, nu o societate secretă!”

DISTRIBUIȚI

Și-a asumat să candideze din partea PNL la fotoliul de primar al municipiului Pitețti și chiar s-a străduit să fie nominalizarea partidului pentru această înfruntare.  A dezamăgit crunt, deși mulți își puseseră mari speranțe în el. Unii au spus că-și face doar încălzirea pentru parlamentare. Alții că are blat cu Pendiuc. El spune că a fost sabotat din interior, mai ales de către colegii de la PNL Pitești care, nu doar că nu l-au ajutat, dar i-au mai pus și bețe în roate. Narcis Sofianu vorbește într-un interviu acordat Obiectiv de Argeș despre nemulțumirile sale și nedreptățile care i s-au făcut:

Sunteți, poate, cel mai vocal liberal argeșean. Cărui fapt se datorează acest lucru?

Chestiuni care țin de personalitate și de educație. Nu sunt genul de om căruia să-i fie frică să spună adevărul  și prin natura mea sunt un om independent, un liberal prin definiție. 

Înțeleg că, nu cu mult timp în urmă, a fost o ședință destul de agitată în CJEX al PNL Argeș. De ce au fost atâtea nemulțumiri?

Eu, pur și simplu, am dorit să le comunic colegilor mei care este situația actuală a PNL Argeș și modul în care eu consider că trebuie să acționăm astfel încât să-i trimitem în Parlament pe cei care pot să ne reprezinte cel mai bine.

Care este situația actuală?

Situația actuală din punctul de vedere al unui om realist este că lucrurile nu merg foarte bine și că se poate mult mai bine. Acum nu suntem într-o situație dezastruoasă dar, în niciun caz nu trebuie să ne mulțumească anumite avantaje pe care le avem la nivel organizatoric astfel încât să slăbim ritmul de acțiune înainte de alegerile generale.

Nu trebuie să ne lăsăm influențați de prietenii și interese personale

Dar vi se pare că există acțiune în acest moment în PNL Argeș?

Da. La nivelul fiecăruia și după capacitatea fiecăruia.Eu, chiar, mi-am dorit să ieșim cât mai repede  din perioada de campanie electorală și să-mi fac treaba în Consiliul Local având suportul colegilor mei. Totodată trebuie să fim cât mai corecți cu noi pentru că momentul este crucial: stabilim în săptămânile care urmează sugestiile și subliniez, pe care le vom face conducerii centrale cu privire la persoanele care vrem să ne reprezinte în Parlamentul României. Eu, ca cetățean argeșean, nu m-am simțit bine reprezentat corespunzător reprezentat de parlamentarii de Argeș…

Vorbiți de parlamentarii PNL sau de toți parlamentarii?

De majoritatea, în special de cei de la PSD

Cum arată schița de listă a PNL Argeș pentru Parlament? Din punctul dumneavoastră de vedere….

Ordinea finală va fi stabilită de cei doi copreședinți la nivel național și de Biroul Permanent Național prin consultare cu președintele de la Argeș, Ion Popa. Noi am făcut la Argeș un set de criterii dar le-am atras atenția colegilor mei să nu ne lăsăm influențați de prietenii, de anumite interese personale. Am făcut referire la oameni mediocri, oameni care au ocupat funcții administrative și nu ne-au reprezentat cu cinste, colegi din CL Pitești sau CJ Argeș.

Dați-mi exemple…

Noi între noi colegii ne știm…

Sunt liberali care au demonstrat o afinitate nefirească spre PSD

Dumneavoastră vă doriți un loc în Parlament?

Eu mi-am depus o candidatură pe lista pentru Camera Deputaților însă, dacă voi considera că, pe listă, la propunerile către București sunt persoane care au demonstrat mediocritate și chiar o anumită afinitate nefirească spre PSD mă gândesc, mai degrabă, să nu candidez deloc și să mă transform într-un stegar al pricipiilor liberale.  Mi-au spus unii colegi că o anumite luare de poziție care nu convine unora, ar putea să fie considerată  ca o abatere disciplinară de la statut și codul deontologic. Le-am reamintit și eu că PNL este o instituție și nu societate secretă. 

N-au fost luate în discuție persoanele care m-au sabotat la alegerile locale

Vi s-au reproșat rezultatele slabe de la alegerile locale? 

Numai pe lateral. Sunt persoane care evită să ia în discuție, deși eu am solicitat de mai multe ori, tocmai de aceea mi-am depus și mandatul tocmai pentru a lămuri aceste lucruri. Nu s-au luat în discuție persoanele care au sabotat în mod vădit candidatura mea, candidatura PNL la Consiliul Local Pitești și, totodată, sunt deranjat de colegii mei care-i susțin pe cei care au trădat: pe mine sau partidul.

Vorbiți prea mult la general și prea puțin concret…

Concret, sunt oameni care au fost mediocri pe funcțiile pe care le-au avut, sunt oameni mediocri și acum pe funcții și sunt foarte mulți oameni care poartă tricoul PNL și joacă pentru echipa PSD. Nu neapărat prin anumite manifestări cât și prin atitudinea pasivă pur și simplu fac un blat politic.

Vorbiți despre un sabotaj la PNL Pitești, la alegeri. Dar cum comentați că vi s-a reproșat că ați făcut blat cu Tudor Pendiuc la alegerile locale? 

Nu am niciun blat cu Tudor Pendiuc, am fost dintotdeauna unul dintre cei mai mari contestatari ai lui Tudor Pendiuc, am prezentat lipsa lui de competență, am vorbit despre încălcarea legii, despre mentalitatea îmbătrânită a acestuia.

Aveți colegi care vor să fie parlamentari și care au relații, să le spunem, nefirești cu PSD-ul? Sunt mulți?

Există și am spus-o în mod deschis. Sunt mulți, având în vedere că n-ar trebui să fie niciunul. Sunt puțin raportat la numărul liberalilor. Și, în niciun caz, nu putem să trimitem în Parlamentul României astfel de oameni.

Ada Nicolau