prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

Născut pentru a sparge recorduri! Robert Glinţă, „SUPERMAN-UL” din bazinul Olimpic

Timid, alb ca varul la faţă şi temător. Aşa a păşit Robert Glinţă în cariera de sportiv. Avea doar şase ani când a venit prima dată la bazinul Olimpic din Piteşti, la insistenţele părinţilor, care voiau ca fiul lor să îşi consume energia practicând un sport.
Capricios, dar foarte ambiţios
Tatăl şi-ar fi dorit să facă performanţă în artele marţiale, însă visul său de părinte a durat doar un an şi jumătate.  Robert era atras ca un magnet de apă, ştia că locul său este între culoarele late de doi metri, unde o sutime poate face diferenţa între eşec şi performanţă. Primul succes în apă a venit după cinci ani de muncă sub instruirea antrenorului Viorel Ciobanu. A fost bronz, în proba de 50 de metri fluture. „Capricios, dar foarte ambiţios”, cum îl caracterizeză antrenorul, Robert a băgat din nou capul în apă în căutarea aurului. Şi, l-a găsit din plin, ajungând în prezent să fie cel mai bun sportiv din ţară la 15 ani, fiind cotat peste seniorii secţiei de nataţie a Clubului Sportiv Municipal din Piteşti.
Medaliat cu argint la Campionatul Ţărilor Central Europene
Anul 2012 a fost de vis, cu 12 recorduri naţionale schimbate, performanţă greu de egalat. Primul record a fost doborât în aprilie, la Piteşti: 59,74, în proba de 100 metri spate. Apoi, tot la 100 metri spate, în iunie, a stabilit un nou timp naţional: 59.58, iar în iulie a coborât ştacheta la 59.15. Născut pentru a sparge recorduri, în vara anului trecut, „SUPERMAN-UL” din bazinul Olimpic a dat lovitura şi la 50 de metri spate. O dublă lovitură, de fapt, stabilind noi recorduri atât la vârsta de 15 ani, cât şi la 16 ani. Parcursul ascendent al carierei a culminat cu medalia de argint, la 100 de metri spate, obţinută la Campionatul Ţărilor Central Europene, unde a depăţit, de încă două ori recordul naţional al probei: 58, 24, respectiv 58, 23. A urmat apoi încă un record la 100 de metri liber (58.37), tot la Campionatul Ţărilor Central Europene, iar în ţară ultimele rezultate notabile, de sfârşit de an au fost: de două ori record naţional la 4×200 metri liber, şi la 200 de metri mixt, unde într-o singură zi a stabilit noi timpi naţionali atât în calificări, cât şi în finală.
Campion şi la învăţătură
Altfel, în viaţa de zi cu zi, comoara din bazinul Olimpic este campion şi la învăţătură. După terminarea studiilor gimnaziale, a ales să se îndrepte către un liceu cu profil teoretic, ajungând astfel pe băncile de la „Ion Cantacuzino”.  Cum este elevul Robert Glinţă, cel mai bine explică diriginta sa, doamna Militaru: „ Chiar dacă de nulte ori a fost nevoit să lipsească de la ore, pentru a participa la competiţiile sportive, pot spune că Robert ţine pasul cu ceilalţi colegi din clasă. Îl duce mintea. Nu-i un elev care toceşte acasă, prinde repede din clasă, pentru că este foarte atent la ore”.
Vrea să prindă bursă în America
Cartea ştie că-l va ajuta mai departe în viaţă, visul său fiind acela de a prinde o bursă olimpică pentru a putea să plece la studiu peste cean. „Fără pregătire în şcoală este imposibil să poţi răzbi în viaţă. Cariera de sportiv se va încheia la un moment dat şi am înţeles că trebuie să ştiu să fac şi altceva. Gândul meu este să plec cu bursă în America”, conchide unul dintre sportivii minune ai Piteştiului.


Va merge împreună cu Camelia Potec la un grand-prix în Franţa

Pentru Robert Glinţă vacanţa de sărbători a fost una scurtă, pentru că marile provocări al noului an bat la uşă. Sportivul piteştean este singurul junior din ţară ales de Camelia Potesc, mai nou secretar la Federaţia Română de Nataţie, să participe la grand-prix-ul de la Paris, care va avea loc în perioada 11-13 ianuarie. Cea mai mare provocare din 2013 pentru înotătorul pregătit de Viorel Ciobanu va fi Festivalul Olimpic din luna iulie. „Va fi cea mai tare competiţie continentală la nivel de juniori. Spre bucuria noastră, pe lângă Robert Glinţă, şi Bogdan Scarlat este deja calificat la Festivalul Olimpic. Va fi greu să luăm medalii la acest nivel, însă avem speranţa că ambii sportivi piteşteni vor termina probele pe primele şase locuri”, susţine antrenorul Viorel Ciobanu.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs