Dacă este posibil să ne infectăm cu două tulpini COVID în același timp, este întrebarea care stă frecvent pe buzele românilor în ultima perioadă. Toate tulpinile de SARS-CoV2 intră în organismul nostru accesând același tip de receptori, a explicat pentru HotNews.ro Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate Publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca Este posibil, teoretic, să fii expus la mai multe tulpini. Dar tulpina mai competitivă, mai infecțioasă, mai agresivă, va ajunge prima la respectivii receptori și va intra în organism.
„Practic, dacă în aceeași cameră se află atât tulpina indiană, Delta, cât și tulpina britanică, Alpha, Delta câștigă clar, pentru că este mai ‘lipicioasă. Nu ai cum să te infectezi cu două tulpini simultan, pentru că și între tulpini este competiție – care se lipește prima. Ori tulpina care este mai agresivă, mai infecțioasă, va câștiga întotdeauna.
Există posibilitatea de reinfecție dacă tulpina nouă este suficient de diferită din punct de vedere morfologic – dacă există suficient de multe mutații, atunci anticorpii care s-au dezvoltat de exemplu pentru tulpina ancestrală, sunt șanse mari ca ei să nu funcționeze, pentru că tulpina Delta a suferit un număr suficient de mare de mutații pentru ca eficacitatea anticorpilor formați pe infecția cu tulpina inițială să fie una scăzută.”, a explicat recent Răzvan Cherecheș.
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp