prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

Noi vouchere pentru români! Cine va primi bani în plus și de când?

Vești bune pentru angajații români! Ministrul Muncii anunță trei tipuri noi de vouchere: „Le vom acorda pentru creșterea competențelor!”

CITEȘTE ȘI: VIDEO! INCREDIBIL CE SE ÎNTÂMPLĂ PE DRUMULUI EXPRES CRAIOVA-PITEȘTI! ANUNȚUL MOMENTULUI PENTRU TOȚI ȘOFERII!

În cadrul Conferinței „Human Revolution. Resursele Umane – Parteneri în Construirea Viitorului“, ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a vorbit despre salariile românilor. Acestea ar trebui să se acorde pe baza performanțelor angajaților. Asta în contextul unui deficit grav pe piața forței de muncă.

Vești bune pentru români

Dacă raportăm numărul de angajați din România la perioadele anterioare vom vedea că în România acum avem un număr de 6,7 milioane de contracte de muncă, avem un număr de circa 5,7 milioane de angajați. Adică peste un milion față de acum 10 ani.

„Pentru Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, prioritatea mandatului meu o reprezintă piața muncii. Și asta deoarece considerăm că este foarte important să avem o piață a muncii foarte puternică, pentru a avea de unde să plătim salarii și pensii.

Este foarte important să înțelegem nevoia angajatorilor. Dacă acum 10 ani angajatorii trăgeau puternice semnale de alarmă cu privire la fiscalitate, astăzi, cea mai importantă problemă pe care mediul de afaceri, pe care angajatorii o ridică, este legată de lipsa forței de muncă.

Aici este zona în care trebuie să venim cu politici clare, trebuie să venim cu politici fundamentate. Și am făcut și primul pas, fiindcă Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a finalizat anul trecut proiectul Reconnect. Un mecanism de anticipare a tendințelor pieței muncii, care leagă ceea ce formează sistemul de educație din România, fie că discutăm despre licee, universități, învățământ dual, de nevoile angajatorilor și de realitatea pieței muncii, astfel încât să putem să luăm decizii fundamentate”, a explicat Simona Bucura Oprescu.

Trei tipuri noi de vouchere pentru români

Ministrul Muncii susține că se pregătesc și trei tipuri de vouchere pentru angajații români.

„Avem și suntem într-un stadiu destul de avansat cu asta, în această primăvară vrem să lansăm aceste proiecte, avem prin bani europeni proiecte mature pe trei componente.

Una dintre ele se referă la programele de ucenicie. Acum avem programe de ucenicie finanțate prin Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. Acestea sunt finanțate de la bugetul de stat și ne dorim să schimbăm cumva finanțarea, astfel încât să fie prin bani europeni, pentru creșterea competențelor. Ne dorim ca angajatorii să ofere venituri mai mari angajaților, dar datorită competențelor superioare pe care angajații le au și nu ca o nevoie de a crește veniturile angajaților. Să fie ca o corelare între venituri și competențele și plus-valoarea pe care angajații o aduc într-o companie din mediul privat, respectiv din mediul public, dacă vorbim despre acesta.

Aici vom veni cu trei tipuri de vouchere pe care le vom acorda pentru creșterea competențelor. Vorbim despre competențe digitale, pentru că, din păcate, aici avem mult de lucru, competențe lingvistice și competențe verzi.

Poate vă întrebați ce înseamnă competențe verzi. Da, trebuie să ne pregătim și pentru meseriile viitorului, și una dintre tendințe o reprezintă adaptarea la meseriile verzi”, mai spune ministrul.

O altă veste încurajatoare este faptul că, dacă acum doi ani aveam două milioane de români remunerați cu salariul minim pe economie, anul trecut aveam 1,5 milioane. Acum, de la 1 ianuarie 2024, în raport cu 1 ianuarie 2023, numărul românilor plătiți cu salariul minim pe economie a scăzut cu 300.000. Ceea ce, în opinia noastră, este un lucru bun.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs