Nu mai poți avea permis auto dacă nu treci testul! Codul Rutier se schimbă radical!

Șoferii ar putea rămâne fără permisul de conducere, dacă ar fi supuși unui nou control medical de rutină. Despre ce este vorba, de fapt? Un proiect de modificare a legii circulației, pus în dezbatere publică de Ministerul de Interne, aduce o modificare importantă pentru cadrele medicale. Toți medicii vor fi obligați prin lege să raporteze șoferii cu probleme psihologice.

CITEȘTE ȘI: ANUNȚUL MOMENTULUI DESPRE SECȚIUNEA PITEȘTI-CURTEA DE ARGEȘ A A1! TOȚI ȘOFERII TREBUIE SĂ ȘTIE!

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) propune introducerea evaluării psihologice a șoferilor ulterior obținerii permisului de conducere, procedură similară celei pentru cei cu afecțiuni medicale. Medicii vor putea trimite șoferii la specialist, pentru a le evalua capacitatea psihologică de a conduce. Psihologii vor identifica șoferii cu risc crescut de accidente și îi vor putea include în programe speciale.

Se retrage permisul de conducere

Dacă specialistul în psihologie constată că șoferul este inapt să conducă din cauza problemelor de sănătate mintală, el este obligat să informeze Poliția Rutieră despre acest diagnostic. Astfel, se va retrage permisul de conducere al șoferului. Acest lucru are loc pentru a asigura siguranța traficului și a altor participanți la acesta.

De asemenea, conform proiectului MAI, persoana căreia i-a fost retras permisul de conducere:

  • nu mai are dreptul de a conduce
  • trebuie să predea permisul autorităților de poliție rutieră în termen de maximum trei zile lucrătoare.

Deși proiectul menționează că șoferul este obligat să se prezinte la o unitate de asistență medicală autorizată pentru o examinare medicală specializată, textul proiectului nu specifică clar această obligație.

Înainte de a fi pus în aplicare, proiectul de Ordonanță de Urgență trebuie să:

  • fie adoptat de Guvern
  • publicat în Monitorul Oficial

Însă, în cazul în care aceste modificări sunt implementate, ele ar putea aduce o schimbare semnificativă în modul în care se evaluează sănătatea mintală a șoferilor și ar putea contribui la îmbunătățirea siguranței rutiere în România.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
© 2024 Ziar Obiectiv.