O săptămână cu trei anotimpuri! După maxime de 34 de grade Celsius, au venit ploi și ninsori în mare parte a țării!

Săptămâna aceasta  este una a extremelor. Dacă luni au fost temperaturi care s-au apropiat de pragul caniculei, în sudul țării, ieri vremea s-a răcit brusc. A plouat peste tot, iar la munte a nins.

CITEȘTE ȘI: VINE URGIA ÎN ARGEȘ ȘI ROMÂNIA! ALERTA METEOROLOGILOR!

Am trecut prin 3-4 anotimpuri în mai puţin de 24 de ore, iar prognozele anunţă că temperaturile scad în continuare şi vin la pachet cu ploi, grindină, lapoviţă şi chiar ninsori la altitudini mari.

Elena Mateescu şi Mircea Duţu au analizat hărţile şi anunţă că vremea rea va continua şi săptămâna viitoare

„Am început să trăim epoca schimbărilor climatice, în contextul în care încălzirea globală cunoaște un ritm alarmant. Directorul Institutului de specialitate al NASA nu găsea explicații la ritmul accelerat al creșterii temperaturii. În 2023 am avut o creștere cu 0.2 grade și numai din septembrie anul trecut în  februarie, temperatura a crescut cu o jumătate de grad, concluziile fiind deosebit de alarmante.

Dacă anomaliile nu se vor stabiliza, lumea se va afla într-un teritoriu necunoscut. Încălzirea planetei modifică deja funcționarea sistemului climatic cu mult mai devreme decât prevăzusera specialiștii. Dacă se vor confirma, de acum înainte ar trebui să ne așteptam la asemenea evoluții. Nu este ceva neobișnuit, dar aceste episoade le trăim precoce, de la sfârșitul lunii martie, si se prelungesc toamna târziu, ca în 2023”, a declarat Mircea Duţu.

Urmează o perioadă de instabilitate accentuată

Elena Mateescu, directorul executiv al Administrației Naționale de Meteorologie, a explicat la ce trebuie să ne așteptăm din punct de vedere al vremii în zilele următoare. „Urmează o perioadă de instabilitate accentuată, caracterizată prin averse torențiale, însoțită și de intensificări ale vântului, cu viteze de 60-70 km/h, vijelii și, nu în ultimul rând, cantități de apă care pot depăși 25-30 l/mp. Vorbim și de posibilitatea ca la altitudini mai mari de 1500 m să consemnăm precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.”, a explicat Elena Mateescu.

Începând de mâine, majoritatea regiunilor valorile de interes vor caracteriza, în special în jumătatea nordică, o vreme ușor mai rece, pentru că maximele nu vor mai depăși 15 grade Celsius, a mai spus Elena Mateescu, anunţând temperaturi sub medie şi săptămâna viitoare.

ANM afirmă că ploile vor continua, până spre seară, iar în sud-estul ţării vor fi averse, descărcări electrice şi, izolat, grindină şi vijelii. În 16 judeţe din Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei, sud-estul Transilvaniei şi în Capitală, este în vigoare un Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, cu averse torenţiale, descărcări electrice şi vânt puternic.

Vremea se va răci în toată ţara, iar la altitudini de peste 1.500 m vor fi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare. În cursul zilei, valorile termice vor continua să scadă uşor. Cerul va avea înnorări şi vor fi condiţii de ploaie slabă, în primele ore ale zilei. Vântul va sufla în general moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 18 grade.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
© 2024 Ziar Obiectiv.