
Oxid de etilenă este substanța cancerigenă identificată până acum în zeci de sortimente de înghețată, în două tone de chiftele, dar și în 50 de kilograme de gogoși de origine din Franța.Autoritățile trag un semnal de alarmă şi spun că supermarketurile ascund aceste nereguli populației, deși au obligația să afișeze la intrarea în magazin lista cu produsele retrase de la vânzare. Oxidul de etilenă e o substanță interzisă în Uniunea Europeană. Dar ajunge în alimentele fabricate în Europa prin intermediul ingredientelor importate din țări de lumea a treia.
Trebuie evitate toate produsele procesate
”Gogoșile nu au ajuns la consumatori. Au fost retrase încă din depozit. În ceea ce privește chiftelele, peste de 95% sunt în depozit, urmând sa fie denaturate. În ceea ce privește înghețata, cred am retras de pe piață undeva la 2 milioane de bucăți de înghețată. Sunt retaileri care nu afișează, de aceea în ultimele zile am dat amenzi și continuăm cu aceste amenzi. O singură înghețată pe loc nu are efect, consumul îndelungat al produselor în care avem oxid de etilenă poate duce la cancer, afecțiuni cardiace, infertilitate.”, a declarat recent Mihai Ponea, director General al Direcției Generale Siguranța Alimentelor.
Medicii spun că românii se expun zilnic acestor substanțe toxice
”Nu ne expunem doar la aceste substanțe toxice care ajung accidental să contamineze hrana. Avem o serie de aditivi alimentari, coloranți alimentari care, dacă nu sunt folosiți corespunzător, nu se respecta dozajele, acumulați în organism pot să determine probleme.”, este de părere medicul toxicolog Radu Țincu.
Specialiștii din industria alimentară spun că este posibil să mai apară aceleași nereguli și la alte categorii de produse. Pentru a ne proteja de posibilele îmbolnăviri cel mai bine ar fi să evităm pe cât posibil produsele procesate, spun medicii. ”Putem să vedem o serie întreagă de produse pentru care este permisa utilizarea acestor aditivi. Tot ce înseamnă patiserie, panificație, dressinguri, sosuri ce pot să folosească acest agent de îngroșare.”, a afirmat recent Mihaela Begea, director științific ICA.
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp