prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

Ovidiu Puiu, senator, vicepreședinte PSD Argeș: România trebuie să devină mai vocală și mai prezentă în Uniunea Europeană și în lume!

Salut rezolvarea, chiar și temporară, a crizei cerealelor ucrainene. În temeiul clauzei de salvgardare din Regulamentul privind măsurile comerciale autonome, Comisia Europeană a aprobat suspendarea importurilor pentru patru categorii de produse agricole originare din Ucraina până la 5 iunie 2023. O gură de oxigen pentru reducerea blocajelor logistice și clarificarea măsurilor care se vor aplica în continuare. S-a aprobat totodată un al doilea pachet de ajutor financiar pentru fermierii afectați de importurile masive și ieftine de cereale din Ucraina. Astfel, României îi vor fi acordate 30 de milioane de euro, care se adaugă primului sprijin acordat de UE, de 10 milioane de euro și celor 10 milioane de #euro promise de Guvernul României. Cu siguranță că această sumă nu rezolvă toate problemele din lanțul de producție și comercializare, dar înseamnă un plus, pentru cei care vor să vadă partea plină a paharului!
Sunt câteva lecții de învățat din această criză pe care cred că e cazul să le punctăm în acest moment. Prima lecție este aceea că în #UE negocierea funcționează când există argumente și când acestea sunt exprimate. Comisia Europeană nu e nici pe departe deținătoarea adevărului absolut și, așa cum s-a dovedit și acum, se mai întâmplă să nu folosească mereu formule potrivite. Din fericire, în acest caz, interesele României au fost congruente cu cele ale altor state est-europene și vocea lor a răsunat la unison. Reținem, așadar, că UE înseamnă negociere, aliați, prezență activă, poziție vocalizată. O altă lecție de învățat din această criză este aceea că a-ți susține interesul național nu înseamnă a te împotrivi proiectului european sau parteneriatelor strategice. Criza cerealelor este, în esență, o problemă care privește buna funcționare a pieței unice interne, protecția producătorilor români și menținerea unui echilibru stabil. Să nu amestecăm, așadar, lucrurile!
Și pentru că în această săptămână sărbătorim Ziua Europei și 73 de ani de la Declarația Schuman, doresc să reafirm încrederea și sprijinul în proiectul european și în parcursul european al României. Gândul mă poartă exact la Declarația Schuman, care începe așa: ”Pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare proporționale cu pericolele care o amenință.” Perfect valabil și astăzi! Vreau să cred că liderii lumii vor reciti acest mesaj în cheia în care el a fost conceput și că vor avea înțelepciunea să lupte pentru pacea mondială! În același timp, vreau să cred că și #România își va consolida locul în UE și lume și că își va promova și mai bine interesul național în toate aspectele lui, așa cum s-a întâmplat punctual și în criza cerealelor!

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs