ULTIMĂ
ORĂ

Partidele ar putea să primească subvenții după numărul femeilor promovate în funcții! Alina Gorghiu și Iulia Scântei-inițiatoarele proiectului!

Senatoarele PNL, Alina Gorghiu și Iulia Scântei, au depus la Senat un proiect de lege potrivit căruia, subvențiile acordate partidelor politice de la bugetul de stat, să țină cont de numărul femeilor promovate, implicit alese, în funcții publice. Proiectul modifică și promovează legea 334/2006 adăugând ca și condiție pentru finanțare, numărul de femei alese efectiv în Parlament, autorități locale din partea fiecărei formațiuni politice. Iniţiativa legislativă prevede şi faptul că, în cazul partidelor politice care promovează tineri pe listele electorale, suma alocată de la buget va fi majorată dublu proporţional cu numărul mandatelor obţinute în alegeri de candidaţii tineri.

Pentru partidele care promovează tineri pe locuri eligibile, suma alocată de la bugetul de stat va fi dublată

„Suma alocată anual partidelor politice de la bugetul de stat este de cel puţin 0,01% şi de cel mult 0,04% din produsul intern brut. Pentru partidele politice care promovează femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocată de la bugetul de stat va fi majorată dublu proporţional cu numărul mandatelor obţinute în alegeri de candidaţii femei. Pentru partidele politice care promovează tineri pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocată de la bugetul de stat va fi majorată dublu proporţional cu numărul mandatelor obţinute în alegeri de candidaţii tineri.

Subvenţia de la bugetul de stat se acordă şi în funcţie de numărul de femei alese efectiv la alegerile generale pentru Camera Deputaţilor şi Senat şi numărul de femei alese efectiv la alegerile generale pentru autorităţile administraţiei publice locale, pe lângă criteriile cuprinse în legea în vigoare privind numărul de voturi primite la alegerile generale pentru Camera Deputaţilor şi Senat, respectiv numărul de voturi primite la alegerile generale pentru autorităţile administraţiei publice locale.”, potrivit propunerii.

„10% din bugetul anual acordat partidelor politice vor fi împărţite partidelor politice, proporţional cu femeile alese efectiv la alegerile parlamentare”

Proiectul mai prevede modificarea articolului 18 din lege, astfel încât „65% din bugetul anual acordat partidelor politice vor fi împărţite partidelor politice, proporţional cu numărul de voturi primite la alegerile parlamentare, respectiv media voturilor valabil exprimate pentru Camera Deputaţilor şi Senat, dacă au realizat pragul electoral, 10% din bugetul anual acordat partidelor politice vor fi împărţite partidelor politice, proporţional cu femeile alese efectiv la alegerile parlamentare, dacă au realizat pragul electoral”. Proiectul modifică şi articolul 20 din lege, în sensul că „20% din bugetul anual acordat partidelor politice vor fi împărţite partidelor politice, proporţional cu numărul de voturi valabil exprimate, primite la alegerile locale pentru alegerea consilierilor judeţeni şi consilierilor din cadrul municipiului Bucureşti, dacă au obţinut cel puţin 50 de mandate de consilier judeţean şi de consilier din cadrul municipiului Bucureşti, iar 5% din bugetul anual acordat partidelor politice vor fi împărţite partidelor politice, proporţional cu femeile alese efectiv la alegerile locale pentru alegerea consilierilor judeţeni şi consilierilor din cadrul municipiului Bucureşti”.

„Asigurarea unei reprezentări echitabile, echilibrate şi juste a genurilor în domeniul puterii politice din România”

Proiectul propus menţionează că „20% din valoarea veniturilor care provin din subvenţia anuală primită de la bugetul de stat vor fi utilizate în scopul promovării şi încurajării participării femeilor în procesele politic şi electoral, iar 10% din valoarea subvenţiei anuale primite vor fi utilizate pentru promovarea şi încurajarea tinerilor în procesele politic şi electoral. În cazul partidelor politice în care există organizaţii ale femeilor şi ale tinerilor, aceste fonduri vor fi gestionate de organizaţiile în cauză”.

„Asigurarea unei reprezentări echitabile, echilibrate şi juste a genurilor în domeniul puterii politice din România, precum şi îmbunătăţirea participării electorale, în calitate de alegători, dar şi de candidaţi, a femeilor şi a tinerilor reprezintă indicatori importanţi ai unei democraţii funcţionale, fortificate. Soluţia propusă nu constituie un act de discriminare, din moment ce propunerea legislativă nu impune un număr de mandate predefinit alocat pentru femei şi tineri”, susțin iniţiatoarele proiectului.

 

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by
ns.fm