Patronii de restaurante vizați! Activitate suspendată dacă nu faci asta!

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a anunţat recent că, începând cu data de 20 decembrie, vor fi aplicare reguli nou atât pentru restaurante cât și pentru firmele care livrează mâncare acasă. Concret, potrivit unui ordin al președintelui ANPC, publicat deja în Monitorul Oficial, din luna decembrie a acestui an, toate restaurantele din țară vor fi obligate să afișeze în meniu nu numai ingredientele fiecărui preparat, ca până acum, dar și cantitatea fiecăruia în parte și valorile sale nutriționale, cum ar fi nivelul de zahăr, aditivi și grăsimi.

„Când cumperi un produs ambalat, găsești toate detaliile legate de cantități si ingrediente pe ambalajul acestuia. Dacă, în schimb, ajungi la orice formă de alimentație publică, fie că vorbim despre restaurant, fie că vorbim despre fast-food, șansa de a afla ce mănânci este la mâna operatorului economic.

Avem dreptul să știm ce și cât mâncăm și dacă pretinsul gust natural nu cumva vine din aditivi. Inițiativa acestui ordin aparține consumatorilor, pe care i-am ascultat, și a fost dezvoltată la nivelul Autorității. Consider că nu despre curajul de a semna vorbim, ci despre responsabilitatea față de consumatori.”, a transmis Horia Constantinescu, președintele ANPC.

De asemenea, ANPC avertizează că patronii restaurantelor care nu vor respecta noile reguli vor avea activitatea suspendată. Ingredientele folosite trebuie menționate obligatoriu numai în cazul în care cantitatea depășește 20 de grame.

 

 

Ziarul-Obiectiv
© 2024 Ziar Obiectiv.