Pensionari, beneficiari de ajutor social, prinşi cu banii de înmormântare în bănci

DISTRIBUIȚI
batrani pensionari

Zeci sau poate chiar sute de argeşeni care au încasat în mod ilegal ajutoare sociale, alocaţii pentru susţinerea familiei sau indemnizaţii pentru creşterea copilului vor trebui să dea banii înapoi.Un raport al Curții de Conturi scoate la iveală  că în anul 2015, milioane de lei s-au dus pe apa sâmbetei pentru indemnizaţii şi alocaţii acordate ilegal, bani care vor fi recuperaţi prin executare.

Legea interzice beneficiarilor de ajutoare să deţină depozite bancare

Recent un raport al Curţii de Conturi a scos la iveală mai multe nereguli care vizează Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Prestaţii Sociale Argeş.  Aici au fost identificate plăţi necuvenite care fac referire la ajutoarele sociale şi alocaţiile pentru susţinerea familiei, datorate, în principal, nedeclarării de către befeficiari a unor venituri nete realizate, deţinerii unor bunuri care atrag excluderea acordării acestor beneficii de asistenţă socială, neachitării impozitelor pentru bunurile deţinute în proprietate şi nedeclarării faptului că deţin bunuri la bănci mai mari de 3000 lei, care din punct de vedere legal conduc la excluderea acordării acestor drepturi. „ Ajutorul social şi alocaţia pentru susţinerea familiei se calculează în funcţie de venit pe membru de familie. Au fost situaţii când am descoperit persoane, în special cele în vârstă, care aveau banii de înmormântare puşi la bancă. În Argeş, cei mai mulţi aveau de la 3000 lei până la 10.000 lei. Însă legea prevede că dacă au conturi în bancă cu sume mai mari de 3000 lei, ajutorul social trebuie sistat. Alte situaţii, în special cele care vizează alocaţiile de susţinere a familiei, fac referire la faptul că oamenii se angajează vara, şi nu declară, iar veniturile lor cresc. Au fost situaţii când am avut venituri nedeclarate”, a precizat Elena Grigorescu, director AJPIS Argeş.

Şi indemnizaţie de creştere copil şi salariu

Deasemenea, alte nereguli descoperite de inspectorii Curţii de Conturi au vizat indemnizaţiile de creştere a copilului.  Aceste nereguli fac referire la nedeclararea realizării altor venituri pe perioada încasării indemnizaţiei pentru creşterea copilului, nerecalcularea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului în funcţie de veniturile efectiv realizate, potrivit deciziei de impunere finală precum şi acordarea stimulentului lunar de inserţie în condiţiile în care nu s-a făcut dovada începerii activităţii, şi implicit, a obţinerii de venituri supuse impozitării. Directorul AJPIS explică că, cele mai întâlnite situaţii sunt când mămicile se întorc la serviciu şi nu declară acest lucru, iar ei află la începutul anului următor. Sau mai fac alte „ inginerii”, crezând că fentează statul şi se întorc la servicu dar pe un alt post, nu pe cel vechi. Deasemenea nici asociaţii unici la o firmă nu pot beneficia de indemnizaţie, şi au fost cazuri când nu au ştiut, sau s-au suspendat pentru o perioadă scurtă de timp şi au revenit, crezând că nu vor fi descoperiţi. Şi nici dacă nu ai impozitele plătite la zi nu mai poţi beneficia de indemnizaţie, şi aici având cazuri în Argeş. „ Sunt mai multe situaţii când indemnizaţia pentru creşterea copilului sau stimulentul de inserţie a fost sistate sau, beneficiarii descoperiţi şi obligaţi să dea banii înapoi. Sunt situaţii când se întorc la serviciu şi nu declară, când nu au impozitele plătite la primărie sau când sunt asociaţi unici la o firmă. De regulă, aceste situaţii sunt descoperite, noi colaborăm foarte bine cu Finanţele, ITM şi Primărie. Aceştia ne trimit perioadic situaţia beneficiarilor. În cazul în care îi descoperim în neregulă, le sistăm indemnizaţia şi îi obligăm să ne restituie sumele de care au beneficiat necuvenit în termen de 180 de zile. Dacă nu plătesc, trimitem situaţia la Finanţe şi vor fi executaţi silit sau li se pune poprire pe venituri sau conturi, în funcţie de situaţie”, a declarat Elena Grigorescu. Andreea Matei