prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

Posturile de la stat care vor fi desființate! Mii de angajați rămân fără loc de muncă!

Posturile de la stat care vor fi desființate! Mii de angajați rămân fără loc de muncă! Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a vorbit recent despre debirocratizarea României și despre măsurile ce vor fi luate curând pentru reducerea cheltuielilor. În primul rând, se dorește desfiinţarea funcţiilor de şef de birou şi cumularea sporurilor în sectorul public.

CITEȘTE ȘI: TRAGIC! O APRECIATĂ DOCTORIȚĂ-ÎNJUNGHIATĂ DE SOȚ! MOTIVUL DE LA CARE A PORNIT SCANDALUL!

„Măsurile fiscal vizează desfiinţarea funcţiilor de şef de birou şi reducerea procentului de la 12% la 8% din numărul total de posturi, acest lucru însemnând reducerea şefimii cu 30%. În ce priveşte cumulul sporurilor în sectorul public, acesta nu mai poate să depăşească salariul de bază.”, a anunțat Marcel Boloş.

Veşti proaste sunt şi pentru cei care primeau vouchere. Se limitează cuantumul pentru beneficiari la sub 10.000 lei brut. Aceste principii au fost agreate la nivel de Coaliție și în baza lor s-a elaborat planul de măsuri fiscale.

„Măsurile sunt gândite pe patru paliere”

„Măsurile sunt gândite pe patru paliere – primul – autoritățile centrale și sectorul public, al doilea palier foarte important este al companiilor de stat și companiilor de subordonare locală, avem 171 de companii de stat cu o cifră de afaceri de 72 de miliarde de lei și 1.179 de companii de subordonare locală, care au împreună o cifră de afaceri de 17 miliarde de lei.

Totalul personalului angajat în cele două tipuri de companii este de 250.000 de salariați, care au costuri, cheltuieli de personal de 14 miliarde de lei. Acesta este contextul de la care am plecat pentru stabilirea celui de-al doilea palier de măsuri. Al treilea palier foarte important sunt instituțiile publice autonome, agențiile și autoritățile care se găsesc sub controlul Parlamentului, care sunt de notorietate, precum salariile care sunt în acele instituții care se spune că sunt autofinanțate.

Nu este așa, sunt bunuri și active publice ale României, pe care le utilizează și pentru care trebuie să aibă aceleași reguli de disciplină care sunt în sectorul public. Al patrulea palier de măsuri e legat de consolidarea capacității instituționale a Ministerului Finanțelor Publice – două directii pe care vom merge. Prima direcție va fi cea legată de întărirea capacității instituționale pentru controlul costurilor și la companiile de subordonare locală, companiile de stat și instituțiile publice autonome. A doua direcție este cea a indicatorilor de performanță.”, a mai declarat recent ministrul Boloş.

De asemenea, ministrul Boloș a mai anunțat reducerea numărului de secretari și subsecretari de stat cu 20%.

„Reducerea numărului de posturi vacante: avem în evidență 204.000 funcții vacante. Nu va putea putea funcționa un serviciu dacă nu sunt minim 10 persoane în subordine, minim 20 într-o direcţie, minim 40 într-o direcţie generală. Nu va funcționa o direcție generală dacă nu sunt minim 40. Astfel funcția de șef de birou se desființează.”, a mai precizat Marcel Boloș.

Ministrul a mai precizat și că de la 1 ianuarie 2025 va avea loc descentralizarea serviciilor publice de la nivel central: direcțiile de sport, cultură, DSP, inspectoratele școlare.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului sau pe Tik Tok

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs