Premieră, astăzi, la simularea Evaluării Naționale! Modificări de ultim moment pentru elevi!
Un număr de 173.000 de elevi de clasa a VIII-a susțin astăzi prima probă a simulării Evaluării Naționale, la disciplina Limba și Literatura Română. O noutate în acest an este faptul că lucrările vor fi corectate inclusiv de profesori care nu au urmat cursuri de evaluatori. Printre aceștia se numără cadre didactice care predau discipline de Bacalaureat, dar și profesori cu o experiență didactică de doar un an. Această decizie a fost luată de inspectoratele școlare ca soluție la deficitul de corectori, în contextul în care profesorii cu experiență refuză să participe din cauza lipsei unei remunerații suplimentare.
CITEȘTE ȘI: Ultima oră! Umbrărescu construiește autostrada peste munți! Vestea momentului!
Marți, elevii vor susține proba la Matematică, iar miercuri, cei aparținând minorităților naționale vor avea examenul la Limba și Literatura Maternă.
Rezultatele simulării vor fi comunicate pe 31 martie. În acest context, Ministerul Educației și Cercetării a publicat instrucțiuni referitoare la redactarea lucrărilor scrise pentru elevii de clasa a VIII-a. Astfel, în cadrul probei de Limba și Literatura Română și/sau Maternă, elevii au permisiunea de a sublinia anumite fragmente din text folosind creionul sau stiloul/pixul de culoare albastră.
Pentru itemii care vizează sintaxa frazei, este acceptată delimitarea propozițiilor fără ca acest lucru să fie considerat un semn particular.
În ceea ce privește corectarea răspunsurilor, elevii pot modifica un răspuns completat într-o căsuță de răspuns prin tăierea literei scrise inițial și scrierea în dreapta căsuței a variantei corecte. Dacă un răspuns a fost marcat cu „X”, corectarea acestuia se va face prin tăierea semnului și bifarea unei noi opțiuni.
Pentru proba de Matematică, elevii pot face marcaje pe figurile geometrice și le pot completa folosind creionul sau stiloul/pixul de culoare albastră. De asemenea, este permisă realizarea de figuri geometrice suplimentare în spațiul destinat rezolvării problemelor.
Dacă un răspuns de la subiectele I sau II necesită corectare, elevii îl pot tăia cu o linie orizontală și încercui varianta considerată corectă. În cazul în care elevul revine asupra deciziei inițiale și alege o altă variantă, aceasta trebuie scrisă în rubrica specială destinată punctajului itemului, situată lângă secțiunea cu cele patru opțiuni de răspuns.
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp