prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

RESPECTAREA LEGISLAȚIEI PRIVIND ARTICOLELE PIROTEHNICE, ÎN ATENȚIA POLIȚIȘTILOR ARGEȘENI!

RESPECTAREA LEGISLAȚIEI PRIVIND ARTICOLELE PIROTEHNICE, ÎN ATENȚIA POLIȚIȘTILOR ARGEȘENI!

În perioada 25 septembrie 2023 – 05 ianuarie 2024, poliţiştii argeșeni acţionează pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice, în cadrul acțiunii „PIROTEHNIC”.

CITEȘTE ȘI: PRIMAR FUGAR – ÎNCARCERAT LA PENITENCIARUL RAHOVA! ANUNȚUL MINISTRULUI JUSTIȚIEI!

Ca în fiecare an, prin acţiuni declanșate la nivel național, polițiștii își propun să responsabilizeze locuitorii județului, prin conștientizarea pericolelor la care se expun în cazul utilizării necorespunzătoare a articolelor pirotehnice, dar și prin verificarea legalităţii operaţiunilor cu articole pirotehnice desfăşurate de persoanele fizice şi juridice, în vederea combaterii oferirii către publicul larg a articolelor destinate utilizării de către pirotehnicieni, utilizarea acestora în condiții improprii și de către persoane necalificate având un potențial ridicat de provocare a unor leziuni și a unor pagube materiale.

Astfel, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Argeș, împreună cu polițiștii serviciilor de investigare a criminalității economice și polițiștii de ordine publică, au efectuat și vor continua acţiunile şi controalele, atât la cele 39 de societăţi comerciale autorizate să desfăşoare operaţiuni cu articole pirotehnice, cât şi în zona pieţelor, târgurilor sau centrelor comerciale.

Activităţile au scopul de prevenire şi de combatere a oricăror evenimente negative (răniri de persoane, incendii sau distrugeri de bunuri) generate de nerespectarea prevederilor legale privind deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de persoanele fizice şi juridice în perioada sărbătorilor de iarnă 2023/2024.

Conform Legii nr. 126/1995, privind regimul materiilor explozive, sancțiunile contravenționale au o valoare cuprinsă între 3.000 și 15.000 de lei. Totodată, utilizarea articolelor pirotehnice tip petardă poate fi sancționată contravențional, conform Legii nr. 61/1991R privind sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, cu amendă cuprinsă între 200 și 1.000 de lei.

• În cadrul acțiunii desfășurate anul trecut, în perioada 22.11.2022-04.01.2023, în urma activităților desfășurate de polițiștii argeșeni, au fost verificate toate cele 36 de societăți comerciale autorizate să desfășoare operațiuni cu articole pirotehnice, constatându-se că trei dintre acestea comercializau către publicul larg articole pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, iar una comercializa articole pirotehnice neinscripționate, conform art. 31, alin. 1 din Legea nr. 126/1995, privind regimul materiilor explozive (articolele pirotehnice trebuie să aibă inscripționate în limba română categoria din care fac parte, instrucțiunile de folosire, termenul de garanție, precum și pericolele care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor.)

De asemenea, au fost aplicate 21 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 12.700 de lei (10 conform Legii nr. 126/1995, privind regimul materiilor explozive și 11 conform Legii nr. 61/1991, privind normele de conviețuire socială), fiind întocmite 20 de dosare penale, conform Legii nr. 126/1995, cu 22 de persoane implicate.

În urma activităților desfășurate, au fost indisponibilizate aproximativ 2.000 de kg de articole pirotehnice, în valoare totală de aproximativ 90.000 de lei.

• În anul 2023, de la începutul acțiunii și până în prezent, au fost desfășurate, zilnic, acțiuni de verificare a legalității privind deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de persoanele fizice şi juridice în târguri și piețe, au fost verificate 16 societăți comerciale autorizate să desfășoare operațiuni cu articole pirotehnice și a fost întocmit un dosar penal pentru comercializare de articole pirotehnice din categoria P1 persoanelor sub 18 ani, conform Legii nr. 126/1995.
De asemenea, au fost aplicate 11 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 5.000 de lei (9 conform Legii nr. 61/1991, pentru folosirea de petarde și 2 la Legea nr. 126/1995, pentru deținere fără drept de articole pirotehnice).
Totodată, au fost ridicate 8 kg de articole pirotehnice, în valoare totală de aproximativ 500 de lei.

Polițiștii din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității au desfășurat o serie de activități informativ preventive în unitățile de învățământ din județ, fiind diseminate, prin Inspectoratul Școlar Județean, materiale informative, pentru a fi postate pe grupurile de comunicare și rețelele de socializare de la nivelul școlilor și liceelor.
De asemenea, clipurile specifice campaniei de prevenire a utilizării necorespunzătoare a materialelor pirotehnice, sunt difuzate pe ecranele electronice din municipiul Pitești.

Activitățile se vor intensifica în perioada următoare, având în vedere specificul sărbătorilor de iarnă și experiența anilor trecuți și se va acționa, alături de celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, dar și de reprezentanții poliției locale, pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice.

Informații legale:

Polițiștii atenționează că este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile F2, F3 şi F4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine și siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului.

Articolele pirotehnice de tip petardă, încadrate în categoria P1 nu sunt destinate a fi folosite în scop de divertisment, utilizarea acestora fiind permisă în cazuri deosebite, de către persoanele aflate în pericol, pentru îndepărtarea animalelor agresive sau sălbatice, de către fermieri sau de alte categorii profesionale ce utilizează astfel de articole pirotehnice în scop tehnic.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.

Comercializarea de către orice persoană neautorizată de articole pirotehnice din orice categorie, constituie infracțiune ce se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la un an sau amendă. Aceeași pedeapsă este aplicabilă și în cazul comercializării de materiale pirotehnice din categoria F1 și P1 minorilor.

În conformitate cu legislația în vigoare, este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile F3 şi F4 numai în condiţiile în care există acordul primăriei pe a cărei rază se execută jocurile respective, al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi avizul Inspectoratului de Poliţie Judeţean.

Totodată, persoanele juridice nu pot comercializa către persoane neautorizate articole pirotehnice din categoriile F2-F4.

Referitor la persoanele fizice, atragem atenția că acestea, dacă au vârsta de peste 18 ani, pot deține și folosi în scop de divertisment doar articole pirotehnice din categoria F1, pe tot timpul anului.

Articolele pirotehnice din categoriile F2-F4, P.1, P.2, T.1 și T.2 nu pot fi confecționate, importate, comercializate sau folosite de către persoanele fizice în scopuri de divertisment.

Folosirea articolelor pirotehnice NU ESTE PERMISĂ în următoarele situaţii:

a) între orele 24.00 şi 06.00, cu excepţia evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;
b) la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu peste 4 niveluri;
c) la o distanţă mai mică de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze.
d) la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;
f) pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spațiile deschise cu aglomerări de persoane;
g) la o distanță mai mică de 500 de metri de păduri.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs