prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

Săptămâna albă: Obiceiuri și tradiții! Interdicții și zile cu dezlegare la pește!

Săptămâna albă 2024. Săptămâna Albă amintește de viețuirea primilor oameni în Rai! În ziua de marți este păcat mare pentru cine spală rufe!

CITEȘTE ȘI: DOLIU IMENS ÎN PSD! PRIMAR CU PATRU MANDATE-MOARTE FULGERĂTOARE!

Începând de astăzi, 11 martie 2024, ortodocșii intră în “Săptămana Albă sau a brânzei”. În această săptămană nu se mai consumă carne, iar în zilele de miercuri și vineri se face dezlegare la ouă, lapte, brânză și pește. În calendarele bisericești, pentru aceste zile apare mențiunea “harți”, un termen popular care desemnează zilele de dezlegare a postului.

Tradițiile pe care trebuie să le respecți în această săptămână!

Săptămâna Albă amintește de viețuirea primilor oameni în Rai, când ei nu consumau carne. Astfel, această săptamână ne cheamă la reașezarea în starea paradisiacă din care am căzut. În ultima săptămână dinainte de Postul Paştelui, numită în Biserică Săptămâna brânzei sau Săptămâna Albă, credincioșii vor consuma inclusiv în zilele de miercuri şi vineri ouă, lapte, brânză şi peşte. Postul Mare este cel mai lung şi mai important dintre toate posturile de peste an, fiind, totodată, şi cel mai aspru.

Cele 40 de zile pentru Postul Paștelui 2024 este o perioadă de pregătire spirituală, în care credincioșii sunt îndemnați să se concentreze asupra rugăciunii, postului, pocăinței și împărtășirii pentru celebrarea Învierii lui Hristos.

Lunea albă – ziua în care se spală vasele „dulci”

În prima zi din Săptămâna Albă, numită și Lunea Curată, gospodinele spală toate vasele în care s-a gătit mâncare de dulce sau de frupt, inclusiv tacâmurile, lingurile din lemn și polonicele. În această zi numai copiii se mai pot înfrupta din bucatele rămase de la ospățul de Lăsatul Secului, iar adulții mănâncă numai gustări reci.

Bătrânii spun că în marțea albă este interzisă munca și este indicat consumul de brânză.

În zilele de miercuri şi de vineri nu se săvârşeşte Sfânta Liturghie, ci Utrenia, Ceasurile şi Obedniţa, pentru că aceste zile sunt considerate aliturgice.

Ultima zi din Săptămâna Albă este numită “Duminica izgonirii lui Adam din Rai”, care marchează ziua în care strămoşii noştri au încălcat postul rânduit de Dumnezeu. Această zi este cunoscută din moși strămoși drept “Duminica Iertării”, arătând râvna omenirii de a dobândi iertarea Domnului. La slujba Vecerniei, credincioşii îşi cer iertare unul altuia pentru a începe postul împăcaţi.

Una dintre tradiții spune că nu este bine să faci baie sau să speli haine în ziua de marți din Săptămâna Albă. Totodată, în unele sate din țară, se crede că femeile nu trebuie să se spele pe cap în Miercurea Albă, pentru a nu le albii părul.

Alte tradiţii care se respectă în această perioadă:

-În zilele din Săptămâna Albă nu se toarce. Se spune că femeile care nu respectă această tradiție vor aduce ghinion asupra partenerilor lor, care se pot răni la muncă.

-Conform calendarului creștin ortodox, din duminica în care se lasă sec de carne nu se mai fac nunți. Totodată, ortodocșii nu au voie să facă nunți pe toată perioada Postului Mare și nici în Săptămâna Luminoasă, cea de după Învierea Domnului, care are loc între 6 și 12 mai.

-O altă tradiție bisericească spune că în zilele de miercuri și vineri din Săptămâna Albă nu se săvârșește Sfânta Liturghie.

-În Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, tradiția spune că trebuie să ne cerem iertare de la apropiați și să ne împăcăm cu cei cărora le-am greșit sau ne-au greșit. Acest obicei bisericesc este respectat cu sfințenie de către credincioși, pentru a începe Postul Paștelui împăcați și fără gânduri rele sau apăsare sufletească.

De obicei, miercurea și vinerea sunt zile de post, însă în această săptămână devin zile de harți, ceea ce înseamnă că se pot consuma lactate, pește și ouă. În 2024, Lăsata Secului pentru postul Paștelui este duminică, 17 martie, iar începutul Postului începe în ziua următoare, adică pe 18 martie.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs