Schimbare importantă pentru milioane de șoferi! Află de când și cine este vizat!
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat recent schimbări în legislația privind permisele de conducere, aliniindu-se la normele europene și introducând noi categorii și proceduri pentru obținerea sau preschimbarea permiselor.
CITEȘTE ȘI: Alertă! Dispar două medicamente uzuale din farmacii! Toată lumea trebuie să afle!
Modificările aprobate permit posesorilor de permis categoria B să conducă tractoare agricole sau forestiere cu viteza maximă de 40 km/h. Această extindere a fost adoptată prin Ordonanță de Urgență, potrivit declarațiilor lui Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului. „Astfel, se va permite conducerea tractoarelor agricole sau forestiere, cu o viteză maximă de 40 km/h, pe drumurile publice”, a explicat Mihai Constantin.
O altă schimbare privește permisele care conțin coduri speciale, cum ar fi codul 100, acestea fiind valabile doar în România și necesitând prezența unui instructor autorizat în timpul probelor practice. Măsura se aplică în special categoriilor cu cerințe speciale și interzice folosirea permisului în alte țări UE.
Modificări în procesul de examinare pentru permis
Pentru a spori transparența, toate examenele practice, inclusiv cele pentru motociclete, vor fi înregistrate audio și video. Examinatorul va monitoriza candidatul dintr-un vehicul separat, comunicând prin stație radio, iar înregistrările vor fi realizate prin camere montate pe vehiculul instructorului. „Camera audiovideo a sistemului de monitorizare se instalează într-un punct fix în autovehiculul marcat cu «EXAMEN» sau, pentru categoriile A1, A2 și A, în autovehiculul școlii auto din care examinatorul supraveghează candidatul. Aceasta se orientează astfel încât să capteze traficul pe direcția de deplasare a autovehiculului”, prevede actul normativ.
Noile reglementări prevăd, de asemenea, că permisele expirate, pierdute sau furate, emise de state membre ale UE, pot fi preschimbate doar dacă sunt valabile și dacă titularul nu are condamnări pentru infracțiuni specifice. Un alt aspect important vizează procedura de obținere a certificatului de calificare profesională cu codul 95, obligatoriu pentru transportatori.
„La articolul 2, după alineatul (2) se introduc trei noi alineate, alin. (2^1)-(2^3), cu următorul cuprins: (2^1) Prin excepție de la prevederile alin. (2), codul armonizat 95 nu se înscrie în permis. (2^2) În momentul depunerii permisului cu codul armonizat 95 emis de statele specificate în anexa 1, solicitantului i se eliberează o copie conformă a permisului respectiv. (2^3) Datele privind codul armonizat 95 pot fi transmise electronic către Autoritatea Rutieră Română pentru eliberarea certificatelor de calificare profesională”, se menționează în lege.
Pentru solicitările de preschimbare a permisului, va fi emisă o dovadă provizorie, iar cererile depuse înainte de aplicarea noilor reguli vor fi procesate conform vechilor norme. Totodată, permisele emise de autorități din UE pot fi însoțite de o traducere oficială a documentului care justifică pierderea, furtul sau absența acestuia.
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp