prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

Se ieftinește asigurarea auto obligatorie în 2024? Află pentru cine!

ASF publică tarifele de referință pentru asigurarea auto obligatorie în fiecare an, în baza lor firmele de asigurări stabilesc prețul polițelor RCA. Tarifele nu au caracter obligatoriu, dar, majoritatea companiilor din domeniu le iau ca și costuri de referință.

Mod de calcul al prețului RCA

Prețul final plătit pentru o poliță RCA depinde de istoricul de daune al șoferului. Dar, se ține cont și de rata daunei, de aplicarea sistemului bonus-malus sau de localitatea în care e înregistrată mașina.Tarifele de referință stabilite de ASF nu țin cont, însă, de acești factori, dar este important pentru asigurații cu risc ridicat.

Potrivit legii, dacă un șofer primește trei oferte RCA care au un preț cu 36% mai mare decât tariful de referință la RCA, înseamnă că este considerat asigurat cu risc ridicat. Și pentru a primi un preț mai mic, trebuie să se adreseze Biroului Asigurătorilor Auto (BAAR). De asemenea, aceste tarife de referință sunt un reper și pentru restul șoferilor. Cât costă asigurarea auto obligatorie în 2024? În continuare, cele mai mari tarife sunt aplicate proprietarilor de mașini cu vârste sub 30 de ani.potrivit site-ului promotor

De asemenea, cei care conduc mașini cu o capacitate cilindrică mai mare de 2.500 cmc vor plăti mai mult. Cea mai mare creștere de tarif, comparativ cu 2023, se înregistrează la șoferii sub 30 de ani, care conduc mașini mai puțin puternice. Astfel, pentru vehicule cu motor sub 1.200 cmc, tariful de referință este cu 6,4% mai mare față de 2023.

Pentru cine se ieftinește RCA în 2024?

Cu toate că majoritatea tarifelor RCA prezintă creșteri, putem consemna și câteva scăderi. Autoritatea pentru Supraveghere Fiscală (ASF) a publicat noile tarife de referință pentru asigurarea auto obligatorie. Cât va costa cea mai ieftină asigurare RCA în 2024? De exemplu, șoferii cu vârste între 31 și 40 de ani, care conduc mașini de peste 2.500 cmc, au un tarif de referință de 2.793 lei în 2024. Până în prezent era de 2.832 de lei. Aceeași categorie de șoferi care conduc mașini electrice au un tarif de referință de 1.588 de lei în decembrie, față de 1.643 de lei cît era anterior.

Iar șoferii cu vârste între 41 și 50 de ani care conduc mașini de peste 2.500 cmc au un tarif RCA de referință de 2.895 lei acum, față de 2.912 de lei cât a fost pe parcursul anului 2023.

Cât costă cea mai ieftină asigurare RCA.

Cea mai ieftină asigurare RCA va fi plătită de persoanele între 51 și 60 de ani, care dețin un vehicul sub 1.200 cmc. Conform tarifului de referință, acești șoferi vor plăti 1.055 de lei pentru o asigurare auto obligatorie valabilă un an. Pentru același tip de motor, cei din categoriile 41 – 50 de ani și peste 60 de ani vor plăti între 1.100 și 1.130 de lei.

În schimb, cei sub 30 de ani vor plăti un preț de la 1.930 de lei în sus pentru o asigurare anuală, însă poate depăși în cazul acestora 4.750 de lei, dacă vehiculul are un motor de peste 2.500 cmc.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs