ULTIMĂ
ORĂ

Senatorul Dănuț Bica: „Migrația medicilor bine pregătiți nu a încetat, ci doar s-a atenuat!”

Aproximativ două sute de locuri libere au rămas în spitalele din România după organizarea concursului de rezidențiat, iar senatorul liberal argeșean, Dănuț Bica, l-a interpelat pe ministrul Sănătății Alexandru Rafila, despre situația deficitul de medici din spitalele din Argeș și din România. Demnitarul argeșean a declarat faptul că, deși punctajele pentru obținerea unui post au fost reduse cu 60%, au mai rămas 194 de locuri și trei posturi, majoritatea fiind în specilizările chirurgie generală, medicină de familie și medicină de urgență.

„Ministerul Sănătății a organizat concursul național de intrare în rezidențiat în domeniile medicină, medicină dentară și farmacie, la care cei 10 194 de candidați înscriși au concurat pentru 4 925 de locuri și 365 de posturi. Cu toate că anul acesta punctajul minim necesar pentru alegerea unui loc sau post a fost redus la 60% din punctajul maxim realizat la nivel național pentru cele 200 de întrebări aferente fiecărui domeniu, au rămas neocupate 194 de locuri și 3 posturi, cele mai multe în specializările chirurgie generală, medicină de familie și medicină de urgență” a explicat senatorul Dănuț Bica.

„România a ajuns în situația de a se confrunta cu un deficit major atât de medici specialiști, cât și de medici de familie”

Zeci de mii de medici au părăsit țara de la intrarea României în Uniunea Europeană, chiar dacă salariile au fost majorate în repetate rânduri. Astfel, deficitul cadrelor medicale în sistemul sanitar a crescut de la an.

„De la aderarea țării noastre la Uniunea Europeană și până în prezent, numărul medicilor și asistenților medicali care au părăsit România și profesează în alte state comunitare a ajuns, potrivit evaluărilor Colegiului Medicilor din România, la nivelul zecilor de mii. Chiar dacă adoptarea Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a avut ca efect o majorare substanțială a câștigurilor salariale din sistemul public de sănătate, migrația medicilor bine pregătiți nu a încetat, ci doar s-a atenuat. Drept urmare, România a ajuns în situația de a se confrunta cu un deficit major atât de medici specialiști, cât și de medici de familie, deficit care riscă să ia amploare în anii următori” a adăugat senatorul Dănuț Bica.

Senatorul Dănuț Bica a cerut clarificări de la ministrul Sănătății

În condițiile în care deficitul de medici este unul major, senatorul Dănuț Bica i-a ceut ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, o serie de informații prin care să clarifice câți medici au plecat din țară de la intrarea României în Uniunea Europeană sau care este deficitul cadrelor sanitare în acest moment în spitalele din Argeș sau din țară.

„În condițiile în care, în anul 2022, pentru a se acoperi deficitul tot mai pronunțat de medici specialiști, a fost organizată și o sesiune extraordinară de rezidențiat, vă rog să răspundeți la următoarele întrebări:

  1. Câți medici români au plecat din țară de la data de 1 ianuarie 2007?
  2. Câți medici care profesează în prezent în România vor împlini vârsta legală de pensionare în următorii 6 ani? Dar în județul Argeș?
  3. Care era, la data de 1 decembrie 2023, deficitul de medici specialiști și de medici de familie la nivelul unităților sanitare de stat din România, în fiecare județ și pe fiecare specializare medicală în parte?
  4. Care era, la data de 1 decembrie 2023, deficitul de medici de familie la nivel național în fiecare județ și câte localități erau afectate de această situație nedorită?
  5. Care era, la data de 1 decembrie 2023, deficitul de medici specialiști la nivelul unităților din sistemul public de sănătate din județul Argeș? Dar deficitul de medici de familie? Pentru medicii specialiști solicit o situație pe unități sanitare și pe specializări medicale, iar pentru medicii de familie, o situație pe localități.
  6. Cum intenționați să asigurați necesarul de medici din sistemul sanitar românesc în perioada următoare? În acest scop, aveți în vedere să propuneți organizarea, în primăvara anului 2024, a unei sesiuni extraordinare de rezidențiat în vederea ocupării locurilor sau posturilor vacante? Dar posibilitatea de a propune majorarea cifrelor de școlarizare repartizate universităților de medicină și a numărului de posturi pentru rezidenți începând cu anul de învățământ 2024 – 2025?
  7. Ce soluții aveți în vedere pentru a stimula absolvenții universităților de medicină pentru a se orienta în carieră către specializările la care sistemul nostru sanitar înregistrează deficit de personal?” sunt întrebările adresate de către senatorul Dănuț Bica.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by
ns.fm