prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

Senatorul Dănuț Bica: „Prin retehnologizarea amenajărilor hidroenergetice s-ar obține o productivitate superioară și o reducere a cheltuielilor de operare!”

Pe râul Argeș există cele mai multe amenajări hidroenergetice, iar majoritatea au nevoie urgentă de intervenții de reabilitare și modernizare, este semnalul de alarmă tras de Dănuț Bica, senator PNL de Argeș. Demnitarul liberalul susține că Hidroelectrica SA, principalul producător de energie electrică din România și compania ce deține barajele de pe râul Argeș, a demonstrat în ultimii ani că poate fi un competitor la nivel național prin competitivitatea prețurilor, dar și a profitului înregistrat, motiv pentru care este nevoie de un plan de investiții bine pus la punct.

„Hidroelectrica SA este principalul producător de energie electrică din România și, totodată, un jucător important în domeniul hidroenergetic în Europa. În ultimii ani, Hidroelectrica SA a devenit una dintre cele mai de succes companii deținute de statul român, atât prin competitivitatea prețurilor, cât și prin profitabilitatea din ce în ce mai mare.

Ținând cont de această situație favorabilă, este de așteptat ca planul investițional al companiei să urmeze tot un trend crescător, în condițiile în care mai multe amenajări hidroenergetice au nevoie de lucrări de reabilitare, consolidare și modernizare, iar prin retehnologizarea grupurilor de lucru s-ar obține o productivitate superioară și o reducere a cheltuielilor de operare” susține senatorul Dănuț Bica.

„Pentru menținerea siguranței de funcționare și creșterea eficienței acestora se impune realizarea unor lucrări de retehnologizare, consolidare și modernizare”

Mai exact, senatorul Dănuț Bica a subliniat faptul că din cele 17 hidrocentrale, cea mai importantă este Centrala Hidroelectrică Vidraru, pusă în funcțiune în urmă cu 60 ani, care are nevoie urgentă de intervenții de reabilitare.

„Dintre toate cursurile interne de apă, râul Argeș este dotat cu cele mai multe amenajări hidroenergetice. Pe cursul superior al Argeșului există un sistem hidroenergetic constituit din 17 hidrocentrale, toate aflate în administrarea Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeș. Între acestea, Centrala Hidroelectrică Vidraru, pusă în funcțiune la 9 decembrie 1966, este cea mai importantă. Având în vedere că unitățile respective, în mare parte au fost construite cu 50-60 ani în urmă, ajungând la un nivel semnificativ de uzură fizică și morală, pentru menținerea siguranței de funcționare și creșterea eficienței acestora se impune realizarea unor lucrări de retehnologizare, consolidare și modernizare” a adăugat Bica.

Astfel, prin cele susținute mai sus, senatorul argeșenean i-a adresat o serie de întrebări ministrului Energiei, Sebastian Burduja, prin care să-i răspundă punctual la câte dintre amenajările hidroenergetice au existat lucrări de modernizare în ultimii zece ani, care este lista de investiții pentru perioada următoare, dar și stadiul licitației pentru reabilitarea Barajului Vidraru.

„Prin urmare, cunoscând faptul că au existat mai multe inițiative ale conducerii Hidroelectrica SA, aprobate de acționarii companiei, în vederea realizării unor investiții importante la amenajările hidroenergetice amplasate pe râul Argeș, vă solicit următoarele informații:

  1. Câte dintre amenajările hidroenergetice construite pe cursurile râului Argeș și ale afluenților săi au fost retehnologizate și modernizate în ultimii 10 ani?
  2. Care sunt proiectele de retehnologizare și modernizare ce urmeaază a fi implementate la nivelul amnajărilor hidroenergetice de pe cursul râului Argeș și ale afluenților săi în anii următori?
  3. Care este stadiul implementării proiectului de investiții „Retehnologizarea Amenajării Hidroenergetice Vidraru”?
  4. Ce măsuri au fost adoptate, înainte de relansarea acestui proiect deosebit de complex, pentru a se evita încă o licitație eșuată și pentru a se finaliza atribuirea cu succes a contractului și realizarea efectivă a lucrărilor?
  5. Câte baraje de acumulare construite pe cursurile râului Argeș și ale afluenților săi au fost sau urmează a fi consolidate și/sau reabilitate?” sunt întrebările adresate de către senatorul Dănuț Bica.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv. Powered by VA Labs, Hosted by VA Host.