Simona Bucura Oprescu, interpelare pe tema autostrăzii Pitești-Sibiu

DISTRIBUIȚI
autpstrada, pitesti, sibiu, simona_bucura, oprescu, parlament

În atenţia domnului Dan Costescu, Ministrul Transporturilor din România

Proiectul privind construcţia autostrăzii Piteşti-Sibiu este trecut în master-planul naţional de transport drept prioritate zero. Altfel spus, indiferent cine vine la putere, acest proiect trebuie să fie realizat. Din păcate, după ce proiectul a fost repus pe rol de Guvernul Ponta (căci fusese de-a dreptul îngropat de Guvernele anterioare!), iată că Guvernul „tehnocrat” condus de Dacian Cioloş bâjbâie pe marginea unui subiect de importanţă strategică. 

Reamintim faptul că parlamentarii de Argeş şi autorităţile locale din acest judeţ au organizat o acţiune în urma căreia au optat ferm pentru varianta 1 a autostrăzii Piteşti-Sibiu, variantă însuşită verbal şi de către proiectanţi, dar ulterior ministrul Transporturilor a avut o ieşire cel puţin hazardată, menţionând că a fost aleasă varianta 3 care este departe de a îndeplini criteriile de eficienţă cerute de Uniunea Europeană care va finanţa proiectul. Ulterior s-a revenit şi s-a spus că o decizie se va lua până la finalul lunii februarie. 

La ce bun, aşadar, dezbaterea publică din 26 noiembrie, dn sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Argeş, când a fost cerută părerea argeşenilor cu privire la acest proiect? Iată că şi studiul de fezabilitate este întârziat şi, astfel, întreg proiectul este „împins” către o dată care bate spre anul 2023, în loc de 2020, cum se stima iniţial pentru finalizare. Apreciem faptul că la nivelul CNADNR va fi formată o echipă care se va ocupa exclusiv de această autostradă, dar trebuie să fie făcuţi paşi concreţi pentru începerea cât mai rapidă a lucrărilor. Argeşenii sunt sătui de vorbe şi de proiecte care dau bine doar pe hârtie! 

În plus, s-au săturat şi angajaţii de la Dacia, principalul exportator al ţării, de tergiversarea acestui proiect care ar asigura reducerea costurilor de producţie pe platforma de la Mioveni, printr-un transport direct şi rapid spre Europa de Vest. Muncitorii de la Dacia deja fac demersuri pentru organizarea unui nou miting de protest faţă de amânarea la nesfârşit a începerii lucrărilor la autostrada care ar lega România, practic, de Vestul Europei. Oare nu contează nici vocea celui mai important agent economic din ţară? Ce trebuie să se mai întâmple ca lucrurile să fie puse în mişcare? 

Drept urmare, domnule ministru, vă rog să îmi răspundeţi clar la următoarele întrebări: 

– în ce stadiu este analiza multicritearială privind alegerea celui mai bun traseu? 

– când va fi gata studiul de fezabilitate? 

– când vor începe efectiv lucrările de construire a autostrăzii Piteşti-Sibiu? 

– care vor fi exact sursele de finanţare şi când estimaţi că se va putea circula pe autostrada Piteşti-Sibiu? 

Vă mulţumesc!” 

Simona Bucura Oprescu, deputat de Mioveni al PSD Argeş.