Sondaj! De ce se tem cel mai mult românii și în cine au cea mai mare încredere!

Cel mai recent sondaj CURS arată ce partide şi instituţii publice din România sunt în preferințele românilo care spun că, au încredere în multe dintre ele. Totuși, sondajul a scos la iveală și lucruri mai puțin plăcute dar și rezultate surprinzătoare.

Sondaj de opinie, realizat la nivel național de Centrul de Sociologie Urbană şi Regională, la cererea Partidului Naţional Liberal, a fost rrealizat în perioada 28 martie – 11 aprilie 2022 pe  2.750 de persoane cu vârste de peste 18 ani. Aproximativ 77% dintre participanţii la sondaj consideră că România se îndreaptă într-o direcţie greşită, 17% consideră că România se îndreaptă către o direcţie bună, iar 6% nu au răspuns.

De ce se tem cel mai mult românii

Cele mai mari temeri ale respondenţilor sunt creşterea preţurilor la produsele alimentare, la gaze şi energie (53%), războiul din Ucraina (18%), corupţia (9%), starea de sănătate a populaţiei/funcţionarea spitalelor (6%) , criza politică (5%), continuarea pandemiei (3%), starea învăţământului (2%) şi starea agriculturii (1%).

Dacă duminica viitoare se vor organiza alegeri parlamentare, 35% dintre respondenţi ar vota PSD, 23% PNL, 12% AUR, 11% USR, 5% UDMR. 69% dintre respondenţi ar prefera un venit mic, dar sigur, în raport cu cei 23% care vor un venit mare, chiar dacă este nesigur.

În cine au românii cea mai mare încredere

Instituţiile care se bucură de cea mai mare sunt biserica (67%), armata (64%), primăria (35%), mass-media (27%) şi BNR (21%). Guvernul are 18% încredere, preşedintele 17%, parlamentul 16%, iar partidele politice doar 10%. 40% dintre respondenţi consideră că alianţa PNL-USR-UDMR a fost inutilă. Doar 19% consideră că a fost utilă. 38% dintre respondenţi consideră că alianţa PNL-PSD-UDMR este utilă, iar 31% o consideră inutilă.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
© 2024 Ziar Obiectiv.