Statutul PSD îi permite să facă și politică! Revenirea lui Pendiuc la Primărie împarte Consiliul Local în două

8
pendiuc, DNA, primaria_pitesti, publitrans

După opt luni de arest preventiv și încă o lună de concediu medical, primarul Tudor Pendiuc a ales să-și reia activitatea vinerea trecută. Săptămâna a fost începută în forță, cu o operativă ținută la Casa Cărții, la care au participat toți directorii din Primărie și din societățile subordonate cu care Pendiuc nu are interdicție să comunice. Ce cred aleșii locali și angajații Primăriei despre mișcarea aleasă de Tudor Pendiuc și care este starea de spirit în Consiliul Local, aflați în cele ce urmează.

Angajații- urecheați din nou de exigentul Pendiuc

Primarul Tudor Pendiuc nu mai este în concediu de vinerea trecută, reluarea activității sale fiind consemnată și la Serviciul Personal din Primăria Pitești. Edilul a ținut chiar să facă luni o ședință, la Casa Cărții, în sediul Centrului Cultural, cu angajații Primăriei. Întâlnirea a fost una cu scântei, deși poate unii se așteptau ca primarul să se fi “înmuiat” după opt luni petrecute în arest din cauza dosarului Publitrans. După informațiile noastre, Pendiuc  a fost la fel de dur ca întotdeauna cu angajații, singura schimbare fiind că a slăbit cu 20 de kilograme. Biroul pe care și l-a amenajat la Casa Cărții ar trebui să-l ferească de cei din primărie și din Consiliul Local cu care are interdicție să comunice în orice fel, încălcarea termenilor controlului judiciar însemnând automat revenirea în starea de arest preventiv. De aceea, Pendiuc și-a luat toate măsurile de precauție și lucrează de la distanță. 

Dinescu: “Un om normal la cap își vedea de sănătate!”

Dacă amenajarea unui birou în incinta Casei Cărții, la Centrul Cultural Pitești, îl ferește pe Pendiuc de ochii celor implicați în dosarul Publitrans, în Consiliul Local edilul nu mai are unde să se pitească. Motiv pentru care participarea sa la ședințe va fi imposibilă, dacă este să respecte termenii controlului judiciar. Din acest motiv, dar și din altele, unii consilieri locali îi transmit că ar fi trebuit să rămână acasă. “O să ne pună mari piedici! Un om normal la cap își vedea de sănătate și de nepoți! N-ai cum să chemi aparatul Primăriei în altă parte și să faci ședințe. Sfatul meu ăsta e, să-și vadă de sănătate și de nepoți! Mai bine se pensionează pe caz de boală și-și vede de treabă”, ne-a declarat consilierul local țărănist Gigi Dinescu. Deși mai puțin vehement, de aceeași părere este și consilierul local liberal Tiberiu Avramescu. “Din punct de vedere legal, are tot dreptul să se întoarcă la primărie, dar moral nu are niciun drept! În plus, are restricții de a intra în contact cu salariați și consilieri locali. Îngrijorarea mea cea mai mare este legată de modul cum își va desfășura activitatea în Primărie. Nu am cum să văd cu ochi buni întoarcerea sa. Cred că cea mai onorantă soluție pentru domnia sa ar fi ori demisia, ori concediu medical până la terminarea mandatului. Despre modul de lucru în CL, cred că vom stabili acest aspect la ședința pe comisii de săptămâna aceasta”, ne-a declarat Avramescu.

“Este dreptul dânsului”

Președintele PSD Pitești, consilierul local Cristian Gentea, a evitat să facă comentarii pe marginea revenirii lui Pendiuc. “Nu știu dacă a venit sau nu la Primărie. Eu sunt plecat de duminică dimineață la Viena, la o conferință”, ne-a declarat Gentea. În schimb, unii consilieri PSD nu și-au ascuns entuziasmul privind revenirea lui Pendiuc. “Mi se pare normal să revină, e dreptul dânsului. Până la o sentință definitivă fiecare om are prezumția de nevinovăție. Pe noi ne-a ajutat foarte mult, ca societate (n.r. Termo Calor Confort). De fapt dl director Richițeanu a și participat la ședința de luni. Despre mediul în care vom lucra în Consiliul Local nu știu ce să vă spun, nu mă pricep, aspectele juridice vor fi lămurite”, ne-a declarat consilierul PSD Sorin Apostoliceanu. Mulţumit de revenirea primarului este și consilierul Dumitru Tudosoiu, șeful ISJ Argeș. “Sunt extrem de bucuros că a revenit, în primul rând în libertate și mai apoi în activitate. Cu această ocazie cred că doritorii de funcții își văd de treaba lor și de acum încolo vom colabora la fel de bine”, spune Tudosoiu. 

“Îi trebuie o strategie de lucru”

Consilierul local liberal Florin Gardin spune că primarul a acționat exclusiv în baza decizie sale. “Este legal, este dreptul dânsului. Consiliul Local trebuie să funcționeze și dacă s-a găsit o soluție, este foarte bine. Dl primar are o mare experiență și știe ce are de făcut”, a declarat Gardin.  Consilierul local independent Mariean Neacșu este îngrijorat despre modul cum va funcționa administrația locală din pitești de acum încolo, dar se abține de la sfaturi. “I s-a ridicat suspendarea din funcție iar decizia de a reveni la lucru este a lui, personală. Are destulă experiență cât să-și dea seama dacă revenirea la lucru îi va fi benefică sau nu. Referitor la colaborarea cu angajații, rămâne să-și facă o strategie de lucru pentru că foarte multe persoane sunt implicate în dosar. E foarte greu să lucreze, va trebui făcută o delimitare clară ce sarcini de serviciu va îndeplini primarul, să nu vină în contradicție cu deciziile instanței. Eu, personal, nu pot să-i dau un sfat. Am avut și dispute cu dânsul, dar toate au fost pe probleme administrative, pentru comunitate, nu personale”, ne-a declarat Neacșu.

PSD Argeș îl poate primi înapoi

Din păcate, liderul PSD Argeș, senatorul Șerban Valeca, discret, ca întotdeauna, nu a putut fi contactat și chestionat pe tema revenirii lui Pendiuc. Cel care a lămurit lucrurile a fost însă deputatul Cătălin Rădulescu. “Este foarte bine că dl Pendiuc a revenit la Primărie, probabil va face echipă în continuare cu dl Ionică și cu ceilalți. Opțiunea de a avea o funcție în partid este personală, Dacă dânsul vrea să-și reia activitatea politică în cadrul PSD, poate s-o facă. După statutul vechi poate să activeze în partid. Statutul cel nou (n.r. în care cei cu dosare penale sunt suspendați din PSD) va fi aprobat la congresul PSD”, ne-a declarat Cătălin Rădulescu. În aceste condiții, dacă unii sunt speriați de faptul că Pendiuc va complica foarte mult activitatea din Primărie, același lucru se poate spune și despre PSD Argeș în cazul unei revneiri a edilului și în viața politică. Mișcarea ar tulbura și mai mult apele în organizația care se pregătește intens pentru alegerile interne, programate pe 29 septembrie.