prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

Studenți UPIT la Drept-proces experimental de excepție! Divorț cu minori și complicații!

O adevărată performanță au realizat astăzi mai mulți studenți ai Facultății de Științe Econonice și Drept din cadrul Universității de Stat din Pitești, care au intrat în rolul de magistrat, avocat, grefier, în cadrul unui proces experimental. Peste 10 studenți din anul terminal au pus în scenă un proces în toată regula și și-au intrat foarte bine în roluri, atât de bine încât, pentru o clipă, ai fi putut să juri că ești într-o sală de judecată.

CITEȘTE ȘI: TEHNOZ, ECHIPA DE ROBOTICĂ DE LA ZINCA – SPRIJINITĂ DE SENAT! ALINA GORGHIU: „MĂ BUCUR CĂ SUNT ATÂT DE MULTE ECHIPE TALENTATE ÎN ARGEȘ!

Reprezentația studenților a făcut-o pe organizatoare, nimeni alta decât Confer. Univ. Dr. Andreea Tabacu, judecător la Curtea de Apel Pitești, să fie mândră  și să spere că, în viitor, îi va întâlni pe actorii de ocazie în sala de judecată, ca avocați sau chiar magistrați. La „procesul” care a avut loc cu ușile deschise au participat și o serie de invitați extrem de importanți din justiția argeșeană, așa că emoțiile studenților au fost și mai mari.

Vorbim despre Raluca Trandafir, președinte Curtea de Apel Pitești, Andreea Prunaru, președinte Tribunalul Argeș, judecători de la instanțe, doi consilieri de la Baroul Argeș, Laura Lazăr și Brândușa Popescu, executorul judecătoresc, Iona Cristian, Victoria Stan, jurist Primăria Pitești dar și alți profesioniști.

WhatsApp Image 2023 04 28 at 20.03.42 300x225 1„Din 2004, organizăm astfel de procese experimentale cu studenții din an terminal în fiecare an. Ne-am oprit în perioada pandemiei, acum am revenit. Este prima data după pandemie când am organizat rapid, în mai puțin de o lună de când am primit dispoziție din partea conducerii să organizăm acest proces. Tot ceea ce s-a văzut este organizat de student, eu le dau tema, însă nu îi ajut absolut deloc. Speța cuprinde cererea, întâmpinarea, fiecare cu excepțiile de rigoare, tot ceea ce cuprinde procesul iar ei își dezvoltă singuri și pledoariile, și susținerea procesului. A fost bine, îi felicit pe studenții implicate, sunt deosebiți.”, a declarat Confer. Univ. Dr. Andreea Tabacu.

Prezentarea speţei

Procesul are ca obiect principal o cerere de divorţ însoţită de mai multe capete de cerere:

 • încuviințarea în mod exclusiv a autorității părintești de către reclamantă;
 • atribuirea locuinţei până la finalizarea partajului;
 • stabilirea locuinței minorei la reclamantă;
 • stabilirea pensiei de întreţinere pentru minora AI;
 • păstrarea numelui din căsătorie;
 • partaj bunuri comune;
 • obligarea la plata cheltuielilor de judecată.

Capăt de cerere distinct: anularea actului de vanzare cumpărare a unui imobil bun comun, încheiat de soţul pârât cu un terţ, fără acordul reclamantei.

Paratul formulează întâmpinare în care ridică excepţii:

 • necompetenţa instanţei;
 • greşita constituire a instanţei deoarece sunt în discuţie interesele minorilor, participarea procurorului la judecată este obligatorie.

Formulează şi cerere reconvenţională, prin care solicită:

 • stabilirea locuinței minorei AI la tatăl pârât;
 • obligarea reclamantei la plata pensiei de întreţinere;
 • anularea actului încheiat între reclamantă şi un terț cu privire la un alt imobil, dat în locaţiune fără acordul pârâtului.

Terțul 1 formulează întâmpinare la cererea reclamantei, invocând: excepţia necompetenţei teritoriale a instanţei învestite, deoarece domiciliul său este în străinătate şi prescripţia dreptului material la acţiune, arătând că a fost de bună credinţă.

Reclamanta formulează întâmpinare la cererea reconvenţională și solicită respingerea acesteia, arătând că actul asupra imobilului locuinţă nu este o locaţiune ci un comodat, care nu afectează comunitatea de bunuri.

Terțul 2 formulează întâmpinare solicitând respingerea cererii ca nefondată şi cerere de chemare în garanţie împotriva reclamantei, arătând că dacă va pierde procesul, acesta trebuie să o despăgubească pentru pagubele pricinuite.

Actorii:

Judecător – Necula Mihai

Grefier – Neacşu Ana Maria

Reclamant Crețu Ioana

Avocat reclamant – Cioacă Cristina şi Nicolae Ioana

Pârâţi în raport cu reclamantul – Băzdăvan Ionuț (soţ), Balea Adina

(terţ contractant)

Avocat pârât Ioan Amalia si Mindu Cătălina

Avocat pârât terţ contractant – Tudora Ioana

 Pârât în cererea reconvenţională (al doilea terţ cocontractant) – Rădulescu Nicola

Avocat pârât reconvenţional – Oncioiu Andreea

 Martori – Miculescu Oana, Aleyna Yediyildiz, Sorete Alexandra

Minora AI – X

A doua nevastă – Sorete Alexandra

Pe baza speţei astfel structurată de către cadrul didactic îndrumător, aplicand noţiunile teoretice însuşite în cursul anului universitar la materia Drept procesual civil, coroborate cu cele din dreptul civil, studenţii au întocmit actele de procedură în cauză (cereri, citaţii, încheieri), au dezvoltat apărările în privinţa capetelor de cerere şi a excepţiilor, au stabilit ce probe solicită a fi administrate în raport de fiecare cerere şi cum se administrează concret acestea, au pregătit concluziile de fond şi au stabilit soluţia.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook sau pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs