Studiu de ultimă oră! Câți oameni sunt imuni la Coronavirus? Cifre incredibile

Un studiu de realizat de MedLife arată că foarte mulți oameni din România s-au imunizat natural pe Covid-19.

Reprezentanții MedLife au anunțat deja finalizarea unui studiu ce are ca obiect principal identificarea persoanelor care s-au imunizat în mod natural în urma focarelor de Coronavirus izbucnite în municipiul Suceava.

Municipiul Suceava a fost una dintre cele mai afectate zone de virusul chinezesc din România, cei mai mulți bolnavi provenind din această zonă. Având în vedere aceste circumstanțe, studiul s-a concentrat doar asupra acestei zone din țară.

Studiul a urmărit măsurarea ratei de imunizare la infecția cu noul coronavirus și, implicit, măsurarea riscului de infectare, ca urmare a relaxării restricțiilor anunțate de către autorități.

Rezultatele finale arată că rata de imunizare față de SARS CoV 2 în rândul sucevenilor este de 20%, respectiv aproximativ 16.500 de persoane au dezvoltat anticorpi specifici.

Vârsta a jucat un rol extrem de important în determinarea ratei de imunizare, întrucât cele mai expuse persoane la Coronavirus au avut între 45 și 54 de ani, în rândul cărora, doar la 29% dintre ei s-au descoperit anticorpi.

La polul opus se regăsesc tinerii cu vârsta cuprinsă între 25 și 34 de ani pentru care nivelul de imunizare naturală este de 3 ori mai mic.

În ceea ce privește rata de infectare, studiul arată că din cei 512 suceveni testați 3,7% au fost confirmați pozitiv pentru noul coronavirus, aceștia fiind comunicați către DSP conform protocoalelor în vigoare.

Un lucru foarte interesant descoperit în timpul studiului este că în aceste momente, aproape 3000 de suceveni sunt purtători ai virusului.

Distribuie prietenilor

Potrivit reprezentanților MedLife, rezultatul este interesant deoarece arată un tablou clinic mult diferit față de cel descris în studiile publicate în prima lună a pandemiei.

„Am mers în epicentrul epidemiei din România, Suceava, care conduce de departe topul cu cel mai mare număr de îmbolnăviri, atât în valoare absolută, cât și la mia de locuitori.

Conform rezultatelor studiului aproape 4%, respectiv peste 3000 de locuitori ai municipiului Suceava ar putea fi purtători ai virusului. Totuși, este de remarcat faptul că, marea majoritate a celor cu PCR pozitiv aveau un titru relevant de anticorpi deci este posibil să fi avut doar urme de ARN ale virusului și să nu mai fie contagioși.

O altă concluzie surprinzătoare, ținând cont de faptul că probabil în conformitate cu anticorpii dobândiți cca 16.500 suceveni au trecut prin boală și că în Suceava au fost înregistrate până în acest moment doar aprox. 200 de decese cauzate de COVID 19, cel mai probabil, la nivel de județ, rata de mortalitate este mult mai mică față de cea estimată, respectiv sub 1% sau chiar între 0,3-0.5%.

O astfel de afirmație se poate face ținând cont că numărul de decese se referă la județul Suceava, cu aproximativ 600.000 locuitori, iar studiul evidențiază doar persoanele care s-au infectat cu Sars CoV 2 în municipiul Suceava, care are o populație de cca 100.000 locuitori. Pe de altă parte, se impune a fi menționat că toți cei care au avut rezultate pozitive la virusul Sars-Cov 2 erau asimptomatici.

Aceast fapt sugerează că numărul oficial de cazuri de infectare este mai mare decât cel estimat, fapt posibil valabil și pentru alte țări din Europa. O asemenea situație subliniază încă o dată importanţa respectării măsurilor de protecție și menţinerii distanţării sociale chiar dacă aparent suntem sănătoşi”, a spus Mihai Marcu, Președinte și CEO MedLife Group.

„În plină pandemie, într-un moment în care toate țările și-au închis granițele, credem că este important ca firmele medicale românești să colaboreze pentru a face studii medicale locale care pot proteja populația și informa în timp real autoritățile pentru ca acestea să aibă acces la cele mai noi infomații științifice și medicale și a implementa cele mai bune soluții sociale și economice”, a mai declarat Mihai Marcu, Președinte și CEO MedLife Group.

Studiul din Suceava a fost realizat exclusiv din inițiativă civică și cu resurse financiare și umane proprii MedLife, având suportul operațional al Centrului Medical Dorna din Suceava.

Studiul MedLife s-a derulat în perioada 18 – 28 mai 2020, pe un eşantion de 512 persoane, în rândul populaţiei municipiului Suceava cu vârsta de peste 25 de ani.