
Pentru că vine vara, aspectul fizic trebuie să fie unul plăcut. Ne preocupă adesea silueta și kilogramele pe care le acumulăm din cauza stresului sau a modului de viață încărcat pe care îl avem. Și vrem, cu orice chip, să arătăm bine, așa că ne gândim să înlocuim zahărul cu îndulcitori.
Deși o să vi se pară ciudat ceea ce o să scriu, nutriționiștii spun să renuntati să căutați un zahăr „mai sănătos” decât altul, pentru că zahărul e tot zahăr, indiferent de culoarea lui!
„Vreau să știți că nu există o formă mai sănătoasă de zahăr, toți agenții de îndulcire au același număr de calorii și același efect în organism, indiferent că folosim zahăr alb sau brun, zahăr de trestie sau de sfeclă, miere, sirop de arțar sau de agave. Zahărul este principalul responsabil pentru apariția cariilor dentare, crește procesele oxidative din organism, ne ruginește și ne îmbătrânește de la interior“, a explicat nutriționista.
„La polul opus se află îndulcitori artificiali, de tipul aspartam și zaharină, care au zero calorii și o putere de îndulcire de 100 până la 600 de ori mai mare decât zahărul. Taie pofta de dulce, nu modifică glicemia și sunt recomandați în diabet, cură de slăbire și Detox -ul de zahăr. Mai există o gamă de îndulcitori numiți POLIOLI, care sunt alcooli naturali din zahăr și au jumătate din numărul de calorii al acestuia, adică 2 cal/g în loc de 4 cal pentru zahăr. Din categoria polioli face parte xilitolul, sorbitolul și manitolul. Doar xilitolul are aceeași putere de îndulcire ca și zahărul, celelalte două îndulcesc la jumătate”, a adăugat Mihaela Bilic.
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp
