prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

UE anunță majorarea accizei! De când vor plăti fumătorii mai mulţi bani?

Pentru fumătorii zilelor noastre vin vremuri grele. De la 1 aprilie țigările se vor scumpi, nu doar la nivel local, ci în întreaga Europă.

CITEȘTE ȘI: IMAGINI HORROR PE ȘANTIERUL DRUMULUI EXPRES PITEȘTI – CRAIOVA! API: „NE AȘTEPTAM CA MOBILIZAREA SĂ FIE SLABĂ, DAR NICI CHIAR AȘA!”

Pentru a-și întreține viciul, începând cu luna aprilie, fumătorii vor plăti mai mult pentru un pachet de țigări. Potrivit datelor furnizate de Uniunea Europeană, în luna octombrie a anului trecut, pentru un pachet cu 20 de țigări accizele minime au însumat 1,80 de euro, în contextul în care acciza totală trebuie să reprezinte minim 60% din prețul ponderat de vânzare cu amănuntul, la nivelul Uniunii Europene.

Accizele pe tutun sunt adăugate TVA-ului pentru consumul general, cu mențiunea că UE impune doar ratele minime, iar statele au dreptul să perceapă cote mai mari. Criza economică de la nivelul european, dublată de politicile anti-fumat, vor face ca accizele să crească din nou în statele membre UE.

Fumătorii vor plăti mai mult pentru țigări

Anul trecut, majoritatea statelor europene au perceput taxe pe țigări de peste 80% din prețul de vânzare cu amănuntul, Creșterea medie a prețurilor indusă de taxe a fost de peste 450%.

Olanda, prima țară care majorează prețul țigărilor

Într-un comunicat emis la începutul acestui an, guvernul de la Amsterdam a precizat că din luna aprile vor crește accizele pentru țigări, tutun vrac și trabucuri. Astfel, din luna menționată olandezii vor plăti pentru un pachet de țigări mai mult cu 0,93 de euro, până la un preț mediu de 11, 10 euro.

Acciza pentru un pachet de tutun va crește cu 3,60 euro, până la un preț mediu de 24, 14 euro. Trabucurile se vor scumpi cu 11% .

Accizele pe tutun cresc în toată Europa

Irlanda nu face excepție. De fapt, irlandezii au cel mai mare impozit de la nivelul Uniunii, de 9,30 euro pentru un pachet de 20 de țigări. Pe locurile doi și trei, în privința impozitului pe țigări, sunt Franța și Finlanda, cu 6,95 și 6,76 euro.

La polul opus se află Bulgaria, cu o taxă de numai 1,85 euro. Polonia și Croația aplică, de asemenea, printre cele mai mici cote de impozitare, de 2,05 și 2,46 euro.

Ţigări mai scumpe și în România

În România lucrurile sunt deja stabilite. Printr-un ordin de ministru, publicat în Monitorul Oficial, Ministerul de Finanțe a anunțat că acciza pe tutun va crește de la 1 aprilie de la 540,938 la 543,81. Prin urmare, de la 1 aprilie țigările se vor scumpi în medie cu un leu. Este foarte posibil ca, tot de la 1 aprilie, taxa pe zahăr să suporte noi modificări. Cu alte cuvinte, este foarte probabil să plătim mai mult și pentru sucurile carbogazoase.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs