Uleiul de palmier este prezent în multe produse alimentare ieftine. Află cum poți să le identifici!

70

Uleiul de palmier este obținut din frunzele și fructele de palmier. Produsul este extrem de ieftin, iar nutriționiști îl consideră deosebit de periculos pentru organismul omului. Din cauza temperaturii de topire ridicate, grăsimea de palmier ingerată nu este absorbită complet. Aceasta se transformă într-o substanță ca plastilina, care se depune pe pereți vaselor sanguine, provocând ateroscleroză, tulburări ale metabolismului și cancer. Uleiul de palmier a început să fie introdus în produsele naționale în ani „90, iar popularitatea acestuia crește în fiecare an, din nefericire. Această grăsime vegetală reduce însă semnificativ costul produsului, ceea ce permite producătorului să aibă venituri mai mari. Uleiul este folosit pe scară largă la fabricarea produselor lactate și cele din patiserie.

ULEIUL DE PALMIER ÎN PRODUSELE LACTATE

Brânză de vaci și smântână

Grăsimile lactate se topesc la o temperatură de 28-32 grade Celsius. De aceea, în gură și pe limbă rămâne senzația de folie grasă, dacă mâncați o lingură de brânză sau smântână cu adaos de ulei de palmier refractar, potrivit bucatarul.tv. Dacă veți lăsa brânza pe un platou la temperatura camerei și aceasta va fi acoperită cu o crustă de culoare galbenă, dar nu-și va schimba gustul și mirosul, atunci cel mai probabil conține ulei de palmier. Brânza naturală va începe să se acrească destul de repede.

Înghețată

Pentru un experiment, puteți sacrifica puțină înghețată pe care să o lăsați să se topească în farfurie. Un produs natural va deveni moale, dar își va păstra forma. Dar înghețata vegetală se va topi imediat, după care se va transforma într-un lichid translucid.

Cașcaval

Puteți depista foarte ușor cașcavalul tare cu adaos de grăsimi vegetale după gustul caracteristic de săpun. Dacă felia de cașcaval în timpul consumului este prea elastică și parcă din cauciuc sau, dimpotrivă, se fărâmă în timpul tăierii (cu excepția parmezanului), înseamnă că acest cașcaval conține ulei de palmier. În aer liber cașcavalul fals se usucă și crapă foarte repede. Dacă veți pune o felie de cașcaval la soare, după câteva minute aceasta va deveni moale și își va pierde elasticitatea. Cașcavalul fals, dimpotrivă, va deveni mai dens și vor apărea picături de ulei pe suprafața acestuia.

Unt

La fel ca în cazul brânzei de vaci, untul fals va lăsa pe limbă un strat gras. Untul natural se va topi. La temperatura camerei untul natural se va înmuia, în timp ce untul cu grăsime vegetală va rămâne solid.

Încercați să aruncați o bucățică de unt într-o tigaie caldă: untul natural se va topi, iar la suprafață vor rămâne folii albe și fulgi. Untul vegetal la topire se va transforma într-un lichid omogen.

Citiți cu atenție ambalajul produselor!

Inscripții de genul: produs din brânză sau produs din smântână ar trebui să vă pună pe gânduri. În același timp, nu uitați că un produs natural și de calitate nu poate fi prea ieftin. Alegeți doar produse de calitate, în detrimentul cantității!