Calculul pensiei de urmaș este clar reglementat în România. În primul rând, pentru ca un soț supraviețuitor să beneficieze de pensia integrală, căsătoria trebuie să fi avut o durată de cel puțin 15 ani. Dacă durata căsniciei este între 10 și 15 ani, pensia acordată va fi mai mică. Conform legii, reducerea se face prin scăderea cu 0,5% a sumei pentru fiecare lună de căsătorie lipsă, iar această reducere se aplică până când se ajunge la cei 15 ani. Astfel, pensia va scădea cu 6% pentru fiecare an de căsătorie mai puțin. În cazul în care durata căsniciei este mai mică de 10 ani, soțul rămas în viață nu are dreptul la pensia de urmaș.
Există însă și câteva excepții prevăzute de lege. Pensia de urmaș poate fi acordată chiar și atunci când durata căsătoriei a fost mai mică de un an, în cazul în care soțul decedat a murit din cauza unui accident de muncă sau a unei boli profesionale. De asemenea, indiferent de durata căsătoriei, soțul supraviețuitor poate primi pensia de urmaș dacă este invalid de gradul I sau II. Pensia poate fi acordată și tinerilor de peste 16 ani care sunt elevi sau studenți, cu condiția ca părinții lor să fi avut o căsătorie de cel puțin un an.
La împlinirea vârstei de pensionare standard, soțul supraviețuitor poate alege între a păstra propria pensie sau a opta pentru jumătate din pensia soțului decedat.
Pentru a solicita pensia de urmaș, sunt necesare următoarele documente:
- cererea de înscriere;
- actele de stare civilă ale urmașilor;
- decizia medicală privind capacitatea de muncă;
- actul care atestă cauza decesului.