Obsesia lui Nicolae Ceaușescu era de a asigura independența energetică a României. În 1989, el a decis să demareze proiectul la Hidrocentrala Răstolița, ultimul obiectiv major lansat înainte de căderea regimului. Sute de case au fost demolate, iar locuitorii strămutați în alte zone ale țării.
Proiectul a lăsat răni adânci în sufletele localnicilor, fiind unul dintre motivele pentru care lucrările au fost sistate în 1990. Astăzi, însă, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat adoptarea unei hotărâri de guvern pentru continuarea lucrării de utilitate publică de interes național „Amenajarea Hidroenergetică Răstolița”.
Mai multe încercări
Proiectul a fost reluat în 1996, dar fără succes, din lipsă de fonduri necesare pentru finalizarea unei asemenea lucrări. Așa că s-a blocat și atunci.
În 2009, i s-a dat o nouă șansă, iar în următorii trei ani Hidrocentrala Răstolița era finalizată în proporție de 80%.
Astăzi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă că „una dintre prioritățile ministerului energiei este finalizarea hidrocentralelor începute înainte de 1989”.
Ministerul Energiei precizează că proiectul a fost blocat timp de decenii din cauza proceselor inițiate de organizații de mediu, a nepăsării și a incompetenței.
Inaugurarea, anul acesta
„Statul român a investit deja miliarde de lei în aceste obiective și, oricâte interese aș deranja, nu mă voi opri până nu le vom finaliza. Sunt încrezător că anul acesta vom marca o premieră și vom inaugura prima hidrocentrală terminată după peste 34 de ani: Răstolița”, anunță Ministerul Energiei.
Sebastian Burduja a declarat că în ședința de guvern de astăzi a fost aprobată hotărârea privind culoarul de expropriere. „Este încă un pas, după obținerea unui nou acord de mediu anul trecut, un succes obținut cu sprijinul colegului și prietenului meu Mircea Fechet, ministrul mediului”, a mai spus Burduja.
În prezent, hidrocentrala este finalizată în proporție de 90%, iar investiția a depășit 200 de milioane de euro. Hidrocentrala Răstolița va avea o putere instalată de 35,2 MW și o producție medie de 46,3 GWh/an în prima fază, urmând ca în etapa finală să ajungă la 117,5 GWh/an.
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp