Un primar din Muscel riscă să îşi piardă mandatul!

DISTRIBUIȚI

Un primar din Muscel riscă să îşi piardă mandatul! Asta din cauza unui proces tocmai din 2012, edilul comunei muscelene fiind acuzat de nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese.

Primarul din Mihăeşti, Gheorghe Matei trece prin perioade grele, fiind la un pas să îşi piardă mandatul dacă completul de judecată de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se va pronunţa în data de 26 februarie într-un mod nefavorabil pentru edil. 

Primarul Matei este într-un proces cu cei de la ANI, fiind acuzat că în calitate de primar al comunei Mihăești, a semnat, a aprobat și a avizat ”bun de plată” documente ce au avut ca finalitate efectuarea de plăți în valoare de 8.702,79 lei către două societăți comerciale la care soția acestuia deținea calitatea de asociat și administrator, încălcând, astfel, dispozițiile art. 75, lit. a) din Legea 393/2004 și art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003.

Soluție A.N.I.: MATEI GHEORGHE a încălcat dispozițiile art. 75, lit. a) din Legea nr. 393/2004, potrivit căruia „Aleșii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorității publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru […] soț, soție, rude sau afini până la gradul al doilea inclusiv”dispozițiile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003 potrivit căruia „Primarii și viceprimarii […] sunt obligați să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziție, în exercitarea funcției, care produce un folos material pentru sine, pentru soțul său ori rudele sale de gradul I”.

 „Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese […] constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”.

  „Persoana […] față de care s-a constatat existenţa conflictului de interese […] este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică  […]  pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.