prima-proinstal
Obiectiv de Argeș

Va fi jale! Schimbări drastice ale vremii în următoarea lună! Ce ne așteaptă! 

Va fi jale! Schimbări drastice ale vremii în următoarea lună! Ce ne așteaptă! 

Pe teritoriul României, vremea se anunță mai caldă decât media specifică perioadei, conform prognozei Administrației Naționale de Meteorologie (ANM). În primele săptămâni, precipitațiile vor fi excedentare în est, sud și regiunile intracarpatice.

CITEȘTE ȘI: Anunț bombă! Șoferii vor scoate mai mulți bani din buzunar din ianuarie! Legea a fost aprobată!

Săptămâna 9-16 decembrie

Temperaturile vor fi peste valorile normale, mai ales în sud-est. Precipitațiile vor fi excedentare în est, sud-est și zona Carpaților Meridionali și de Curbură, cu excepția regiunilor vestice, unde cantitățile vor fi apropiate de normal.

Săptămâna 16-23 decembrie

Se mențin temperaturile mai ridicate decât cele obișnuite pentru această perioadă, iar regimul pluviometric va fi ușor excedentar în regiunile intracarpatice și normal în rest.

Săptămâna 23-30 decembrie

În săptămâna Crăciunului, valorile termice rămân ușor peste cele normale. Precipitațiile vor fi în general normale, cu posibilitate de ușor excedent în sud.

Săptămâna 30 decembrie – 6 ianuarie

La final de an și început de 2024, temperaturile vor depăși ușor media săptămânii, iar regimul pluviometric va fi în limitele normale la nivel național.

Observații climatice pentru luna decembrie

Conform ANM, luna decembrie este caracterizată de fenomene variate, cum ar fi ninsori însoțite de viscol, mai frecvente în Câmpia Munteniei, Dobrogea și estul Moldovei, precum și ceață persistentă în zonele joase. Temperaturile medii scad cu 4-6 grade față de luna noiembrie.

Distribuția temperaturilor:

  • Valori pozitive: Litoral, Depresiunea Oravița (peste 2°C), Dobrogea, Câmpia Română, Lunca Dunării (0-2°C).
  • Valori negative: Moldova, Transilvania, Maramureș (-4 la 0°C), zonele montane (-6 la -4°C), înaltul Carpaților Orientali și Meridionali (sub -8°C).

Advecțiile de aer rece determină frecvent temperaturi nocturne extrem de scăzute, sub -20°C, în ani precum 2002, 1998 sau 1948. Prognoza pentru patru săptămâni este realizată de ECMWF, iar datele sunt raportate la mediile 2004-2023. ANM subliniază că fenomenele extreme de scurtă durată nu pot fi anticipate folosind aceste estimări.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs