După trecerea ciclonului mediteranean, un val de praf saharian va traversa România. Pentru persoanele cu afecțiuni medicale, sunt recomandate anumite precauții . În intervalul de astăzi și mâine, calitatea aerului se va înrăutăți pe întreg teritoriul țării. Meteorologii spun că uneori cerul va deveni roșu strălucitor și, dacă vor cădea precipitații, acestea vor fi sângerii.
În această seară, praful saharian, în cantitate mică, se va face resimțit în sudul și sud-vestul țării. Până vineri searăva traversa mare parte a regiunilor.
Acest fenomen va înrăutăți temporar calitatea aerului, însă va aduce și apusuri spectaculoase de soare. Vânturile fierbinți din Africa transportă o cantitate extraordinară de nisip din Sahara până pe continentul nostru. Praful saharian constă, în mare parte, din particule minerale minuscule. Particulele fine sunt atât de ușoare, încât vânturile le învârt rapid și le transportă în troposfera medie și superioară. În acest fel, ele se pot ridica până la o înălțime de 5 până la 10 kilometri în atmosferă.
„Începând de joi, 29 februarie, și până vineri, 1 martie, un val de praf saharian va traversa țara noastră, din sud către nord.
Joi seară, praful saharian, în cantitate mică, se va face resimțit în sudul și sud-vestul țării, urmând ca până vineri seară să traverseze mare parte a regiunilor. Praful saharian va înrăutăți temporar calitatea aerului, însă va aduce și apusuri spectaculoase de soare (…).
Vânturile fierbinți din Africa transportă de câteva ori pe an o cantitate extraordinară de nisip din Sahara până pe continentul nostru.
(…) Uneori, cerul chiar devine roșu strălucitor. Când plouă, praful cade cu el într-o așa-numită ploaie sângerie și lasă pete gălbui pe suprafețe”, potrivit meteoradar.ro.
„Impactul tipic este un cer roșu sau portocaliu, dar există, de asemenea, un efect potențial asupra calității aerului la nivelul solului”, a declarat Mark Parrington, cercetător principal al Copernicus.
Problemele respiratorii şi cardiovasculare
Praful provenit din furtunile de nisip poate afecta sănătatea oamenilor, agravând problemele respiratorii şi cardiovasculare, dar şi producţia de energie, reducând randamentul panourilor solare. Totuși, aceste pâcle de nisip sunt mai puţin toxice decât particulele ultrafine produse de traficul rutier, de încălzirea cu lemne, cărbuni sau de incendii.
Furtunile de nisip şi de praf afectează în principal persoanele care locuiesc în regiunile aride sau semiaride, reprezentând, potrivit Organizaţiei Meteorologice Mondiale, „o ameninţare gravă pentru sănătate”.
Praful saharian influențează vremea
Praful din Sahara ajunge în Europa de câteva ori pe an. Acest lucru are consecințe asupra vremii. În timpul zilei, un covor fin de praf saharian acoperă de obicei cerul senin. Pe lângă ceață, care atenuează radiația solară, din cauza prafului se dezvoltă mai mulți nori înalți transformând cerul albastru senin în albastru-gălbui, uneori chiar portocaliu.
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp