Vești bune pentru pacienți! Cum poți beneficia de analize gratuite prin CNAS chiar dacă fondurile s-au epuizat!

Potrivit unei noi modificări legislative, unii pacienţi pot beneficia de analize gratuite decontate prin CNAS, fără să aştepte, chiar şi atunci când unitatea medicală nu mai are fonduri. Concret, pacienții cronici sau cei trecuți de 40 de ani, pot să se programeze mai rapid pentru analize, atunci când pe biletul lor de trimitere prin CNAS scrie „Monitor” (oricare dintre numerotările 1-7) sau „Prev” 5 (persoane asimptomatice cu vârsta de 40 de ani și peste).

CITEȘTE ȘI: URGENȚELE DE LA SPITALUL JUDEȚEAN – LUATE CU ASALT! SUTE DE BOLNAVI ȘI RĂNIȚI!

Aceste categorii de pacienți pot beneficia de analize medicale decontate prin CNAS, chiar dacă furnizorul de investigații și-a epuizat deja fondurile din partea CNAS din acea lună. De obicei, pacienții asigurați care au bilet de trimitere de la medicul specialist sunt nevoiți să aștepte destul de mult timp pentru a-și efectua gratuit analizele medicale, conform unei liste de așteptare.

Cele 7 categorii de afecțiuni stabilite de Ministerul Sănătății și CNAS, denumite sub termenul de „Monitor”:

  • Monitor 1 – pentru monitorizarea pacienților diagnosticați cu COVID-19 după externarea din spital sau după încetarea perioadei de izolare
  • Monitor 2 – pentru monitorizarea pacienților diagnosticați cu boli oncologice
  • Monitor 3 – pentru monitorizarea pacienților cu diabet zaharat
  • Monitor 4 – pentru monitorizarea pacienților diagnosticați cu boli cardiovasculare
  • Monitor 5 – pentru monitorizarea pacienților diagnosticați cu boli rare
  • Monitor 6 – pentru monitorizarea pacienților diagnosticați cu boli neurologice
  • Monitor 7 – pentru monitorizarea pacienților diagnosticați cu boli cerebrovasculare.

Ce înseamnă termenul ”PREV” 5

În mod normal, analizele medicale de prevenție sunt încadrate în limita fondurilor disponibile din partea CAS, însă pentru persoanele trecute de 40 de ani, analizele medicale de prevenție se pot face prin CAS, chiar dacă a fost depășit plafonul lunar acordat furnizorului de investigații paraclinice. Este necesar ca pe biletul de trimitere să fie menționat PREV și codul 5, aferent acestei categorii de pacienți, pentru a putea să mergeți la analize oricând, nu doar cât timp sunt fonduri disponibile.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook sau pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
© 2024 Ziar Obiectiv.