prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

Vești proaste! Persoanele fizice cu averi mari și rudele lor, monitorizate de ANAF! Cine va fi inclus pe listă?

Vești proaste! Persoanele fizice cu averi mari și rudele lor, monitorizate de ANAF! Cine va fi inclus pe listă?  ANAF anunță că, în curând va fi stabilită o listă a persoanelor fizice cu averi mari și a rudelor lor apropiate, astfel încât acestea să fie monitorizate separat de instituție. Conform unui ordin publicat recent în Monitorul Oficial, așa cum există o listă a firmelor mari și o listă a firmelor mijlocii, în curând o să existe o listă a persoanelor fizice cu averi mari și a rudelor lor apropiate.

CITEȘTE ȘI: PITEȘTI. BĂRBAT ÎNJUNGHIAT MORTAL DE O PROSTITUATĂ ȘI „PEȘTELE” EI! DETALII ȘOCANTE!

„Persoana fizică cu avere mare este persoana fizică rezidentă fiscal în România care deține o avere, atât în România, cât și în străinătate, estimată la o valoare mai mare de 25 de milioane de euro, echivalentul în lei, calculat la cursul mediu al euro din anul precedent estimării averii, stabilit de Banca Națională a României, pe baza datelor deținute/obținute de Agenția Națională de Administrare Fiscală, în conformitate cu dispozițiile legale.”, este explicat în document.

Persoanele de pe lista celor cu averi mari sunt notificate de ANAF cu privire la includerea lor pe aceasta, urmând să se facă actualizări periodice. „Grupul de persoane fizice cu averi mari se actualizează o dată la 3 ani, în sensul introducerii persoanelor fizice, și o dată la 6 ani, în sensul eliminării persoanelor fizice. Concomitent cu actualizarea grupului de persoane fizice cu averi mari se actualizează și grupul extins al persoanelor fizice cu averi mari”, scrie în ordinul nou.

Documentul prevede că, pentru a asigura conformarea voluntară a persoanelor fizice cu averi mari, ANAF poate să:

  • aplice tratamente fiscale alternative de creștere a conformării fiscale voluntare (îndrumare pentru a ușura conformarea sau programe de notificare privind problemele identificate de ANAF), pe baza riscurilor identificate;
  • selectarea, pe baza analizei de risc, a persoanelor care prezintă risc de neconformare la declararea veniturilor neimpozabile, în vederea efectuării verificării situației fiscale personale sau a verificării documentare.

Noile reguli trebuie puse în aplicare de Direcția generală control venituri persoane fizice din cadrul ANAF. Conform Avocat.Net, într-o strategie publicată recent de ANAF este precizat că autoritățile vor analiza inclusiv membrii familiei și că vor face estimări în baza stilului de viață. Însă este neclar dacă chestiunea vizează strict persoanele cu averi mari sau orice persoană care obține venituri nesalariale. Astfel, Ordinul 920/2023 pare să fie un pas în direcția dorită de ANAF pentru creșterea conformării voluntare a persoanelor fizice în perioada 2023 – 2025.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului sau pe Tik Tok

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs