Veteranul de război, Paraschiv Simăn vizitat de militarii câmpulungeni! VIDEO

53

Veteranul de război, Paraschiv Simăn vizitat de militarii câmpulungeni! În data de 24 aprilie, cu ocazia sărbătoririi Zilei Veteranilor de Război, militari din cadrul Batalionului 30 Vânători de Munte ,,DRAGOSLAVELE” împreună cu Asociația Veteranilor de Război filiala Câmpulung Muscel și primăria comunei Lerești au făcut o vizită lui Simăn Paraschiv -veteran al celui de al II-lea de război mondial.

Există şi oameni pe care îi priveşti şi citeşti pe chipurile lor istoria. Există oameni care încă au puterea să povestească acele evenimente care au marcat ţara noastră, de la cele mai frumoase şi până la cele mai tragice. Paraschiv Simăn s-a născut pe 5 octombrie 1918, cu două luni înainte de Marea Unire.

Acum…are aproape 101 ani și i-a primit pe militari cu brațele deschise

Soldatul de atunci, locotenent colonelul de astăzi – Paraschiv Simăn veteran de razboi- a avut o viaţă complexă când vine vorba despre război, despre luptele duse pe fronturile din Rusia, Cehoslovacia, Ungaria și Polonia. Stagiul militar al acestuia a avut loc fix în anul 1939, din păcate, când a izbucnit al Doilea Război Mondial. El a fost militar într-o unitate de artilerie antiaeriană. Norocul a făcut să nu fie chiar în mijlocul luptelor, însă a fost şofer pe un camion Henshel.

„Eram şofer pe maşina de 8 tone. Mult pentru mine. Nu mergeam decât la deplasări mici. Acolo unde eram eu, erau puţini care ştiau bine mecanica. De aceea am rămas până Ia încheierea războiului. În atâţia ani de armată, am avut 14 ziIe de concediu şi asta la început. Atunci când am aflat că am intrat în război, nu mi-a fost teamă, pentru că ştiam ce este de făcut”, povesteşte Simăn.

După această perioadă, nea Chivu, aşa cum îi spun apropiaţii, s-a reîntors pe plaiurile natale.

Pentru noi, ce de astăzi, care slujim țara sub flamura Drapelului tricolor, acest om prin faptele sale, este și va rămâne, un exemplu demn de urmat și ne obligă și mai mult să răspundem prezent atunci cînd datoria ne-o cere.

Text: Bita Gabriel

Foto: Ciprian Irimia