ULTIMĂ
ORĂ

Viitorul sună sumbru! Fără curent și internet până în 2026!

Apocalipsa întunericului este mai aproape decât se credea. Activitatea soarelui va atinge punctul maxim mai devreme. În următorii trei ani ne așteaptă o imensă pană de curent. Riscul ca întreaga planetă Pământ să rămână paralizată este uriaș începând din 2024. Oamenii de știință spun că atunci totul va fi dat peste cap de furtunile geomagnetice declanșate de activitatea maximă a Soarelui.

CITEȘTE ȘI: IMAGINI HORROR PE ȘANTIERUL DRUMULUI EXPRES PITEȘTI – CRAIOVA! API: „NE AȘTEPTAM CA MOBILIZAREA SĂ FIE SLABĂ, DAR NICI CHIAR AȘA!”

Omenirea se confruntă cu o amenințare cosmică fără precedent: o furtună solară de proporții uriașe. Aceasta este prognozată să devasteze infrastructurile tehnologice globale între anii 2024 și 2026. Astfel, nu va mai exista curent electric pe toată planeta, iar omenirea va fi aruncată dintr-odată în Evul Mediu. Oamenii vor rămâne pe întuneric, se vor întoarce înaintea epocii internetului, a telefoanelor mobile. Activitatea din fabrici, companii, lanțul alimentar care ne aduce hrana de zi cu zi vor fi oprite total.

În 2024 – cel mai agresiv vârf solar al ultimului secol

Ciclul solar este de 11 ani și are câte un minim și un maxim. Inițial s-a prognozat maximul solar la începutul lui 2025, însă experții de la NASA îl anunță mai devreme. Adică de la jumătatea lui 2024 până la finele anului viitor.

Este posibil să asistăm la furtuni solare apocaliptice

În urmă cu 100 de ani, tehnologia pe bază de electricitate și electromagnetism nu era atât de evoluată ca astăzi. Evident, sateliți, internet, aparatură de maximă precizie etc. Toate ar putea să fie distruse de furtuni electromagnetice de o amplitudine uriașă, ceea ce ar lăsa omenirea fără tot progresul tehnologic actual.

Fenomenul numit „furtună solară” este, în general, inofensiv, deoarece câmpul magnetic al planetei noastre este suficient de puternic pentru a bloca orice unde dăunătoare și pentru a redirecționa particulele electromagnetice către poli, unde formează aurorele.

Totuși, Soarele provoacă și furtuni magnetice atât de intense, încât nu pot fi respinse de câmpul magnetic și provoacă daune grave pe suprafața Terrei. Aceste super-furtuni sunt înregistrate, de obicei, o dată într-un secol. Cu toții știm că ultima a avut loc în 1921, ceea ce înseamnă că este doar o chestiune de timp până când ne vom confrunta din nou cu așa ceva.

Subiectul a făcut obiectul unor noi cercetări prezentate în cadrul unei conferințe de presă, iar cercetătorii au emis un avertisment: cu stilul nostru de viață modern, bazat pe utilizarea zilnică a tehnologiei, rezultatele acestui eveniment extrem ar putea fi catastrofale.

Dacă în 1859 o furtună solară a distrus rețeaua de telegraf din SUA și Europa, astăzi ar distruge întreaga infrastructură electronică a planetei, precum sateliți, cablurile de internet sau comunicațiile radio. De asemenea, alimentarea cu energie electrica și funcționarea instituțiilor vor fi afectate.

O furtună solară puternică, deși foarte rară, poate arunca lumea în haos și poate menține regiuni ale planetei deconectate de la internet luni întregi. Probabilitatea ca un astfel de fenomen să apară este între 1,6% și 12% pe deceniu. Oamenii de știință cred că dacă se va întâmpla, infrastructura noastră nu este pregătită pentru o furtună solara de mare intensitate.

Predicții sumbre pentru tehnologie

Activitatea solară fluctuează în cicluri de aproximativ 11 ani, alternând între perioade de liniște și furtuni geomagnetice intense. În timpul acestor maxime solare, numărul de pete solare și frecvența erupțiilor solare cresc semnificativ. Fenomenul poate duce la perturbări majore ale câmpului magnetic terestru și, implicit, ale tehnologiei pe care ne bazăm zilnic.

„Pe măsură ce devenim mai dependenți de tehnologie, de rețelele electrice, de sateliți, de avioane și de GPS, impactul vremii spațiale crește, pentru că acestea sunt tipurile de sisteme care sunt afectate de furtunile solare”, a explicat cercetătorul Mark Miesch. Conform prognozelor revizuite, vârful activității solare este acum așteptat să se producă la mijlocul anului 2024 sau chiar mai devreme, cu potențiale efecte devastatoare ce ar putea persista ani de zile.

Impactul asupra societății și mediului

Implicațiile unei astfel de furtuni solare sunt vaste și variate, afectând de la rețelele electrice și sateliții de comunicații, până la navigația aeriană și maritimă. Fără curent electric, lumea ar putea să experimenteze întreruperi prelungite ale serviciilor esențiale, incluzând alimentarea cu apă, încălzirea, refrigerarea și iluminatul. Pe lângă perturbările aduse activităților umane, animalele care se bazează pe câmpul magnetic al Pământului pentru navigare, precum păsările migratoare, delfinii și balenele, ar putea, de asemenea, să fie grav afectate.

Pregătiri și măsuri de prevenție

În fața acestei amenințări iminente, comunitatea științifică și guvernele de pe întreg globul sunt chemate să colaboreze pentru a dezvolta strategii de atenuare a impactului. Cercetările în domeniul inteligenței artificiale, precum cele desfășurate de NASA, ar putea oferi metode de avertizare timpurie, permițând astfel protecția infrastructurilor critice. Deși este dificil de prezis cu exactitate momentul și intensitatea furtunii solare, conștientizarea riscului și pregătirea adecvată pot atenua impactul potențial devastator. Este esențial ca societatea să înceapă să planifice și să implementeze măsuri de protecție pentru rețelele electrice, comunicațiile globale și alte infrastructuri critice.

Soarele si NASA

Noile predicții pentru maximul solar au fost conduse de Scott McIntosh, director adjunct al Centrului Național pentru Cercetare Atmosferică, și Robert Leamon, cercetător asociat la Institutul de Heliofizică Planetară Goddard, împreună cu colaboratorii lor. Institutul este un parteneriat dintre Universitatea din Maryland, județul Baltimore, Universitatea din Maryland, College Park și Universitatea Americană cu NASA.

În loc să urmărească petele solare, cercetătorii s-au concentrat pe ceea ce ei numesc „terminatorul”, punctul în care activitatea dintr-un ciclu solar dispare de pe suprafața soarelui, urmată de o creștere bruscă a activității solare în noul ciclu.

Petele solare sunt considerate cheia de boltă a predicției ciclului solar, dar Leamon a spus că el și colegii săi cred că urmărirea activității magnetice care duce la petele solare ar putea produce predicții mai precise.

Furtuna solară ce se profilează la orizont reprezintă o provocare majoră pentru civilizația noastră tehnologic avansată. În timp ce ne confruntăm cu posibilitatea unei „apocalipse tehnologice”, răspunsul nostru colectiv la această amenințare cosmică va defini capacitatea omenirii de a naviga prin perioade de turbulență extremă și de a merge mai rezilienți în fața forțelor naturii.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.