prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

Zeci de cetățeni din Micești-petiție pentru ABC-ul civilizației! Reacția autorităților!

La numai 15 kilometri de Pitești, într-o comună în care locuiesc foarte multe persoane de vază ale județului, există un sătuc în care, peste 50 de persoane, își duc traiul zilnic ca în evul mediu. Fără condiții minime de trai: apă canalizare sau gaze. În timp ce unii zboară în spațiu ca hobby, acești cetățeni cară apă de la o cișmea din sat. Cum este posibil o asemenea situație? Mai mulți factori cumulați în ani au ținut sătucul în loc.

CITEȘTE ȘI: ȘOCANT! FEMEIA DIN BASCOV CARE ȘI-A OMORÂT FRATELE – PUSĂ ÎN LIBERTATE!

Ani la rând, locuitorii din Brânzari, comuna Micești, au depus petiții pentru introducerea utilităților, de fiecare dată răspunsul a fost același: nu sunt bani sau nu se poate. Administrația locală, condusă de primarul Dumitru Voicu, a avut, pe de altă parte, justificările ei precizând că legislația greoaie i-a adus în imposibilitatea de a face investiții deoarece, o parte din drumul care face legătura cu acel sat, a aparținut Romsilva. Iar un alt aspect, deloc de neglijat, luat în calcul îl reprezintă depopularea acestui sat de la un an la altul.

Cu toate că, în satul Brânzari mai sunt, în momentul de față, aproximativ 50 de locuitori, primarul Voicu ne-a declarat că, pe viitor, nu doar că acest cătun va avea condiții ci, va deveni, și o zonă de interes turistic pentru că, spune el, zona este una pitorească iar aerul are una dintre cele mai ridicate calități.

În momentul de față, oamenii sunt și mai determinați. Exemplul luat de la un cetățean al comunei Băiculești care a dat primăria în judecată și a obținut în instanță asfaltarea drumului și extinderea rețelei de apă în satul în care locuiește, îi determină și pe ei să meargă mai departe. Și să își ceară drepturile firești, condiții minime pentru un trai decent, de care orice cetățean al acestei țări trebuie să beneficieze. Între timp, au venit și veștile bune: s-a depus proiect de investiții pe Anghel Saligny iar într-un an cetățenii vor avea apă curentă. Este un prim pas.

Locuitorii satului Brânzari au înaintat o petiție Primăriei Micești!

Oamenii nu cer lux sau investiții SF, ci doresc condiții de trai demne de anul 2023: apă, canalizare, gaze și o stradă asfaltată. Acesta este și motivul pentru care au înaintat o petiție Primăriei Micești, care a fost discutată în ședința de luni, 30 august, a Consiliului Local.

Potrivit documentului, localnicii din satul Brânzari au invocat două articole din Constituție prin care se face referire la egalitatea cetățenilor în fața autorităților publice, dar și la obligațiile Statului de a lua măsuri pentru asigurarea unui nivel de trai decent al cetățenilor.

„Această petiție se vrea una a promovării dialogului între comunitate și administrația locală, dar și a responsabilizării. În calitatea noastră de contribuabili, considerăm că de o parte din banii pe care-i plătim ca taxe și impozite ar trebui să beneficieze și comunitatea noastră, prin programe de îmbunătățire a infrastructurii și nu numai, în final pentru creșterea calității vieții membrilor acestei comunități.” își încep oamenii petiția.

Pe timp de caniculă, se formează cozi interminabile la singura cișmea din localitate

petitie micesti 300x132 1

Prima problemă sesizată a fost cea a stării avansate de degradare a drumului care traversează satul Brânzari. De asemenea, cetățenii susțin că din cauza autorităților, sunt obligați să ajungă cu mașinile în service foarte des. „Facturile pe care le achităm pentru reparația mașinilor noastre sunt constante. Nu pare să existe nici măcar un interes minim de întreținere a străzii chiar și acum, până la a fi asfaltată.”  au mai spus locuitorii.

O altă problemă gravă cu care se confruntă cetățenii satului Brânzari este cea a alimentării cu apă. „Satul încă nu e racordat la rețeaua de apă, iar în caniculă oamenii rămân fără apă în puțuri, respectiv,  când sunt ploi,  apa prezintă riscuri de contangiune.” mai susțin locuitorii.

Claudia Dumitru, consilier local: „Probabil pentru că sunt în jur de 50 de cetățeni în satul Brânzari și nu prezintă interes politic!”

Claudia Dumitru, consilier local în cadrul CL Micești, a dezvoltat subiectul alimentării cu apă în satul Brânzari. Aceasta a spus că cei 50 de locuitori ai satului Brânzari sunt nevoiți să stea la coadă la singura cișmea de apă din zonă pentru a se aproviziona.

„În fiecare an, mai ales în perioada caniculară, cetățenii din satul Brânzari, comuna Micești, stau la coadă la cișmea pentru apă deoarece nu s-a făcut până în prezent investiție în bazin de apă pentru a avea apă curentă ca în celelalte 3 sate din comună. De ce? Probabil pentru că sunt în jur de 50 de cetățeni în satul Brânzari și nu prezintă interes politic. Nu contează numărul de cetățeni chiar și pentru 1 cetățean trebuie să fie implicare să beneficieze de apă curentă. Nu este posibil ca acești oameni să se chinuie pentru a avea apă iar în alte sate investim în fiecare an miliarde de lei pentru reparații, bazine peste bazine care nici acelea nu sunt functionale. Cetățenii din Brînzari au depus o Petiție la primărie prin care își cer drepturile legale” este mesajul transmis de consilierul local.

Primarul Voicu anunță demararea lucrărilor pentru alimentare cu apă 

mitica 1 300x225 1

Pentru a clarifica situația, am cerut un punct de vedere oficial și primarului comunei Micești, Dumitru Voicu. Acesta ne-a comunicat că este la curent cu problemele locuitorilor din satul Brânzari și nu este vorba despre delăsare din partea autorităților sau rea intenție. Potrivit edilului Voicu, o porțiune de un kilometru din drumul care leagă satul Brânzari de restul comunei a fost până de curând proprietatea Romsilva. Acest lucru a făcut imposibilă demararea oricăror investiții din partea UAT Micești: apă, canalizare, gaze, asfaltare. Pe de altă parte, în ultimii mulți ani satul respectiv s-a tot depopulat, de la câteva sute de locuitori rămânând doar câteva zeci. Totuși, după ce a rezolvat problema drumului, primarul spune că vor începe și investițiile. Dumitru Voicu a declarat pentru Obiectiv de Argeș că a fost depus un proiect de alimentare cu apă pe programul „Anghel Saligny”, această investiție urmând a fi demarată și finalizată într-un an iar locuitorii să beneficieze de apă curentă. Vor urma și alte investiții și chiar mai mult, potrivit primarului care spune că zona satului Brânzari este extrem de pitorească și urmează să o înscrie într-un circuit turistic.

„În momentul de față, avem proiect pe Anghel Saligny pentru introducerea rețelei de apă iar în maxim o lună și jumătate se va demara licitația. Cred că într-un an lucrarea va fi finalizată. Avem în vedere și asfaltarea drumului, însă acest lucru îl putem face după introducerea rețelei de apă și canalizare.”, a mai precizat edilul Voicu.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului sau pe Tik Tok

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs