Zeci de mii de români, amenzi uriașe pentru pariuri pe net

7
pariuri_sportive, emenzi, pariuri_online

Peste 50.000 de români care au jucat jocuri de noroc sau au pariat bani pe două mari siteuri internaţionale specializate – Bet365.com şi Bwin.com – în perioada 10-31 septembrie, sunt chemaţi în aceste zile la Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN), autoritatea care reglementează jocurile de noroc şi pariurile în România, pentru a fi amendaţi. Amenzile sunt ameţitoare pentru omul de rând: între 5.000 şi 10.000 de lei. În total, statul ar putea câşiga doar din amendarea lor minimă aproape 60 de milioane de euro, adică tot atât cât au plătit platformele online pentru a intra în legalitate şi a beneficia de amnistia oferită de statul român. Problema care a încins comunităţile de pariori şi de jucători de cazinou, profesionişti sau amatori, este însă una cât se poate de simplă şi revoltătoare: jucătorii habar nu au avut că cele două siteuri nu au licenţă de operare în România, dat fiind faptul că ONJN nu a făcut publice aceste informaţii decât recent, iar siteurile le-au permis în tot acest interval să joace nestingheriţi. Nicăieri nu a existat un anunţ sau vreo interdicţie publică. Într-un interviu acordat Gândul, preşedintele ONJN Odeta Nestor dă vina pe cele două companii şi consideră că „jucătorii ar putea să se îndrepte chiar împotriva operatorului de jocuri de noroc, pentru că le-a permis accesul”, arătând că Bet365 şi Bwin le-au permis ilegal accesul românilor pe siteuri, în perioada 10-31 septembrie. Avocatul Gheorghe Piperea consideră că situaţia în care s-a ajuns este absurdă.

Pe Calea Victoriei, la Palatul Loteriei, zilele acestea unii români vin să-şi ridice premiile câştigate la loto, însă mulţi alţii vin la sediul Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN), să lase între 5.000 şi 10.000 de lei amendă, sub acuzaţia că au jucat la pariuri sau jocuri de noroc pe siteuri nelicenţiate. Cine refuză să vină sau să semneze amenda, o primeşte acasă în plic.

 

Peste 50.000 de români care au intrat în luna septembrie să joace pe platformele online Bet365 şi Bwin, doi dintre cei mai mari operatori de pariuri şi jocuri de cazinou din Europa, s-au trezit fără măcar să fie avertizaţi în vreun fel într-o postură ingrată, prinşi la mijloc între nişte proceduri legale netransparente şi interesele a două mari companii de jocuri de noroc. Ei sunt amendaţi pentru o ilegalitate care nu a fost comunicată public decât prea târziu sau pe care ar fi putut deduce că o comit doar prin demersuri mult prea încâlcite. Acuzaţiile curg din toate părţile: jucătorii sunt scandalizaţi că sunt pedepsiţi pe nedrept şi că nu a existat nicăieri public informaţia că aceste siteuri nu au licenţă, în timp ce ONJN spune că nu are încotro şi că trebuie să aplice legea, acuzând la rândul său cele două mari companii că au vrut să trişeze şi că le-au permis accesul jucătorilor, deşi ştiau că e ilegal.