prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

22 iunie – Moșii de vară sau Sâmbăta morților! Tradiții, obiceiuri și superstiții în această zi! Ce se dă de pomană?

Astăzi are loc comemorarea morților, zi cunoscută sub numele de „Moșii de vară”, iar duminică și luni creștin-ortodocșii sărbătoresc Rusaliile. Sărbătorile vin la pachet cu o serie de tradiții și obiceiuri.

CITEȘTE ȘI: AUTOSTRADĂ CONSTRUITĂ ÎN TIMP RECORD! AȘA CEVA NU S-A MAI VĂZUT ÎN ROMÂNIA!

Moșii de vară sau Sâmbăta morților este o sărbătoare dedicată pomenirii morților. La Moșii de vară se dă de pomană pentru sufletele celor morți, iar pomana era dată îndeosebi în vase de lut speciale, folosite numai cu această ocazie, numite și mosoaice. În acest an, sărbătoarea are loc astăzi, 22 iunie.

Sărbătorile Moșilor exprimă un anume tip de întrepătrundere între lumea celor vii, „lumea cu dor“, și lumea de dincolo, „lumea fără dor“, granița dintre cele două lumi fiind, în concepția înaintașilor noștri, extrem de permeabilă. La Rusalii, la 50 de zile după Paște, se încheie ciclul sărbătorilor pascale.

Se spune că începând din Joia Mare din Săptămâna Patimilor și până la Rusalii, cerul, raiul și iadul sunt deschise. În acest interval de 50 de zile, sufletele rudelor noastre trecute la viața veșnică au călătorit libere prin locurile unde au trăit. În Sâmbăta Moșilor de vară, sufletele lor sunt triste, deoarece trebuie să se reîntoarcă în lumea de dincolo și să-i părăsească pe cei dragi. De aceea, credința creștină spune că este bine ca sufletele celor adormiți să se întoarcă liniștite în mormintele din care au plecat și să se împace cu această situație. Astfel, rudele celor comemoraţi trebuie să le facă pomeni în aceasta zi. Se dau de pomană căni umplute cu vin, cu suc sau cu apă îndulcită cu miere, iar toarta acestora se împodobește cu flori de tei și cu buchete de cireșe. Ritualul de pomenire are loc mai ales în cimitire, unde mormintele sunt curăţate şi împodobite din timp, iar lumânările ard întreagă perioadă în care se desfăşoară ceremonialul de pomenire.

Tradiții și obiceiuri! În noaptea de Rusalii dormiţi în propria casă!

Credința este aceea că sufletele care zburdă prin văzduh se vor întoarce doar în funcție de bogăția ofrandelor date. Se spune că în Sâmbăta Morților nu este bine să mergi seara la fântână sau să treci printr-o răscruce de drumuri. Se spune că acolo zac duhurile rele. Mai mult, pentru a nu avea nici un fel de probleme, este bine să dormiţi în propria voastră locuinţă.
O altă tradiție arată că femeile nu trebuie să tricoteze și nici să toarcă. Se spune că dacă ele vor face acest lucru, colacii dați de pomană nu vor mai ajunge la persoanele dragi.

Despre pomană se mai spune că trebuie să fie caldă în această zi,  pentru că în acest fel cei adormiți se vor sătura. Credincioșii pot să aducă inclusiv cireșe la binecuvântare în timpul slujbei.

Daţi de pomană ceapă şi usturoi

Pentru ca în grădina casei să rodească tot ce au semănat, gospodarii trebuie să dea de pomană ceapă verde şi usturoi.

Respectând datinile celor trei sărbători

Gospodinele care cinstesc an de an, suita celor trei sărbători : Moşii de cireşe, Rusaliile şi Sărbătoarea Sfintei Treimi vor fi mai sănătoase, sufleteşte şi trupeşte, în comparaţie cu suratele lor care nu împlinesc datinile strămoşeşti.

Pentru a avea spor în casă şi pentru a fi sănătoşi tot anul, gospodarii trebuie să dea de pomană bucate proaspete şi obiecte noi, nefolosite în propria locuinţă.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs