ULTIMĂ
ORĂ

Acum! România are un nou președinte: CCR l-a validat pe Nicușor Dan!

Acum! România are un nou președinte: CCR l-a validat pe Nicușor Dan!

Curtea Constituţională a României a validat astăzi alegerea lui Nicuşor Dan în funcţia de preşedinte al ţării, în cadrul unei şedinţe solemne care a avut loc de la ora 12.00, în prezenţa preşedintelui interimar Ilie Bolojan şi a mai multor lideri politici. Decizia survine după ce Curtea a respins contestaţia depusă de George Simion, candidat AUR, care solicita anularea scrutinului prezidenţial desfăşurat pe 18 mai.

CITEȘTE ȘI: Permisul suspendat, mai ușor de recuperat – ce trebuie să faci? Parlamentul a decis!

Şedinţa a debutat cu sosirea separată a lui Ilie Bolojan şi Nicuşor Dan, amândoi fiind întâmpinaţi de preşedintele Curţii Constituţionale, Marian Enache.

Validarea oficială a rezultatului alegerilor prezidenţiale

Conform Legii pentru alegerea preşedintelui României, Curtea Constituţională are responsabilitatea de a valida rezultatul scrutinului, de a asigura publicarea acestuia în mass-media şi în Monitorul Oficial şi, implicit, de a confirma alegerea noului şef al statului.

Actul de validare a rezultatului alegerilor este întocmit în trei exemplare: unul rămâne în arhiva Curţii Constituţionale, al doilea este transmis Parlamentului pentru organizarea ceremoniei de depunere a jurământului, iar al treilea este înmânat preşedintelui ales.

Depunerea jurământului şi mandatul prezidenţial

Potrivit Constituţiei, după validare, candidatul ales trebuie să depună jurământul în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, reuniţi în şedinţă comună. Textul jurământului este următorul: „Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”

Mandatul preşedintelui are o durată de cinci ani şi începe să se exercite de la momentul depunerii jurământului. Nicio persoană nu poate deţine această funcţie pentru mai mult de două mandate, care pot fi şi succesive. De asemenea, preşedintele în exerciţiu îşi continuă mandatul până la depunerea jurământului de către succesorul său.

Rolul constituţional al preşedintelui României

Constituţia defineşte preşedintele ca reprezentant al statului român şi garant al independenţei naţionale, al unităţii şi integrităţii teritoriale. Totodată, şeful statului are responsabilitatea de a veghea la respectarea Constituţiei şi buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, preşedintele exercită funcţia de mediator între puterile statului, dar şi între stat şi societate.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.