Uniunea Europeană pregătește o schimbare majoră în legislația rutieră, care va afecta toți conducătorii auto. Conform unui nou acord politic adoptat de Parlamentul European, dacă un șofer își pierde dreptul de a conduce într-un stat membru, interdicția se va extinde automat în întreaga Uniune Europeană.
CITEȘTE ȘI: Dr. Costin Ștefan, directorul medical al SJU Pitești, numire importantă în ministerul Sănătății!
În momentul de față, doar statul membru care a emis permisul de conducere are autoritatea de a impune o interdicție valabilă în întreaga UE. Celelalte state pot decide să restricționeze local dreptul de a conduce pentru șoferii sancționați, dar nu sunt obligate să recunoască descalificările decise de alte țări membre.
De exemplu, dacă un șofer comite o infracțiune gravă într-un stat diferit de cel în care i-a fost emis permisul, acesta poate fi interzis temporar de la a conduce doar în acel stat. Totuși, își poate continua activitatea de conducere în restul Uniunii Europene.
Conform noilor reglementări convenite de Parlamentul European și Consiliul UE, dacă un șofer este sancționat cu pierderea dreptului de a conduce într-un stat membru, acest stat va trebui să notifice autoritatea competentă din țara care a emis permisul. Apoi, în anumite condiții, statul emitent va fi obligat să impună aceeași sancțiune, valabilă pe întreg teritoriul Uniunii Europene.
Această schimbare va garanta o aplicare unitară a sancțiunilor pentru abateri grave, cum ar fi:
conducerea sub influența alcoolului sau a drogurilor;
depășirea gravă a limitelor de viteză;
încălcări ale regulilor de circulație care duc la vătămări corporale grave sau la decese.
Dacă interdicția de a conduce este de cel puțin trei luni și toate căile legale de atac au fost epuizate, statul unde a avut loc infracțiunea va trebui să trimită un certificat standard prin intermediul sistemului RESPER (rețeaua UE pentru permise de conducere) către statul care a eliberat permisul.
Ulterior, autoritatea emitentă trebuie să îl informeze pe șofer – dacă este posibil – în termen de 20 de zile lucrătoare de la primirea notificării și să decidă dacă aplică aceeași măsură.
Totuși, există și excepții. Dacă statul emitent consideră că nu au fost respectate drepturile șoferului în cadrul procedurii, poate decide să nu aplice interdicția pe teritoriul său.
Acordul este momentan provizoriu și trebuie validat de reprezentanții statelor membre în Consiliu (Coreper) și apoi de Parlamentul European. După aprobarea finală și verificarea juridico-lingvistică, acesta va deveni parte a legislației europene.
Această inițiativă este parte a eforturilor UE de a întări siguranța rutieră și de a combate impunitatea în cazul infracțiunilor rutiere transfrontaliere. Având în vedere libera circulație în spațiul UE și intensificarea traficului internațional, este esențial ca sancțiunile să fie aplicate uniform, indiferent de țara în care a fost emis permisul.
Statistica arată că, în 2019, aproximativ 40% dintre infracțiunile comise în alt stat decât cel de reședință au rămas nesancționate eficient, ceea ce subliniază necesitatea acestei reforme legislative.
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp