Alegeri 2019. Alianțe, candidați cunoscuți și necunoscuți, dar eu cu cine votez?

Alegerile europarlamentare se apropie cu pași repezi. Mai sunt câteva luni până în momentul în care românii vor trimite pentru cinci ani vreo 30 și ceva de europarlamentari să reprezinte țara și interesele sale în Uniunea Europeană.

Deja am ajuns în luna februarie și singurii care și-au anunțat candidaturile sunt cei din noua formată alianță USR – PLUS. PSD, PNL și restul partidelor încă fac analize și încă duc războiae interne pentru a-și stabili candidații. Astfel, startul a fost oarecum furat de fostul premier Dacian Cioloș, care este și cap de listă al „PLUSR”.

De data aceasta, tot ce va conta este prezența la vot. Mii de oameni care „s-au pișat pe el de vot” au protestat împotriva celor trei Guverne, ar putea face o diferență. Antipatia acestora față de PSD ar putea influența votul în favoarea partidelor de dreapta, dar… asta ține doar de o mobilizare. Mai mult, liberalii au demonstrat de multe ori că nu sunt în stare să își scoată electoratul la vot. În schimb, USR, chiar dacă este un partid nou pe „piața politică” a reușit în ultimele scrutinuri să scoată oameni care habar nu aveau cum arată un buletin de vot.

Distribuie prietenilor

PSD are electoratul său din anii `90 până în prezent. Emoțiile, însă, nu dispar. Deși se bazează pe voturile pensionarilor și al majorității bugetarilor, social democerații au scăzut în sondaje la aproape 30%. În schimb, liberalii s-au ridicat la 27%, dat fiind faptul că au o comunicare mult mai bună de când Ludovic Orban a ajuns la conducerea partidului.

Cea mai mare problemă a celor două partide, care de-a lungul istoriei postdecembriste au făcut parte din Parlament, o reprezintă useriștii. Oameni relativ noi în politică, oameni care se dau apolitici, dar au făcut parte din guvernele anterioare, au reușit să scoată votantul indecis.

Mai mult, Victor Ponta va fi cap de listă din partea Pro România. Fostul premier candidează doar pentru notorietatea pe care o are, dar va rămâne în Parlamentul României. Poate ce înseamnă Parlamentul European este prea mult pentru acesta, astfel a decis să intre în cursă doar pentru a ridica un pic scorul partidului care a fost înființat exact ca UNPR. Social democrați vs social democrați…

Până la urmă, prezența la vot la alegerile europarlamentare va decide soarta alegerilor prezidențiale de la sfârșitul anului și a celor parlamentare de anul viitor.