prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

Atenție! Vremea o ia razna! Ce se întâmplă după primul cod roșu de căldură?

Administrația Națională de Meteorologie a emis pentru acest weekend primele coduri roșii de caniculă și disconfort termic accentuat. Argeșul a intrat sub cod roșu de caniculă astăzi, iar disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) atingând și depășind ușor pragul critic de 80 de unități. Dar, de săptămâna viitoare, temperaturile vor mai scădea și vin furtuni, ploi torențiale și grindină. Avertisment de la meteorologi!

cod rosu azi

CITEȘTE ȘI: AUTOSTRADĂ CONSTRUITĂ ÎN TIMP RECORD! AȘA CEVA NU S-A MAI VĂZUT ÎN ROMÂNIA!

În cursul zilei de astăzi, mai multe județe, printre care și Argeșul, valul de căldură va fi persistent și intens, iar temperaturile vor fi deosebit de ridicate, pentru a cincea zi consecutiv. Temperaturile maxime vor fi de 38…39 de grade, iar cele minime se vor situa în jurul a 20 de grade (noapte tropicală). Va fi caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.Valul de căldură se va menține, dar va diminua ca intensitate în Banat, sudul Transilvaniei și centrul Moldovei. În aceste regiuni se vor înregistra temperaturi maxime în general între 31 și 33 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unități.

Avertizarea meteorologilor! Urmează vijelii și grindină!

După acest val de căldură, de săptămâna viitoare, temperaturile vom mai scădea, dar vor reveni vijeliile, ploile torențiale și grindina. Potrivit meteorologilor, această schimbare a vremii apare după trecerea de la o masă de aer cald la cea mai rece, care va veni dinspre Europa centrală. Astfel că, în intervalul 23 iunie, ora 14:00 – 24 iunie, ora 8:00, în Banat, Transilvania, în cea mai mare parte a Moldovei și local în Maramureș vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 50…70 km/h), grindină, descărcări electrice și pe arii restrânse vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…30l/mp și pe arii restrânse de peste 40…50 l/mp. Manifestări de instabilitate atmosferică vor fi pe arii restrânse și în Crișana, precum și în vestul Olteniei și al Maramureșului.

Astfel, fiecare regiune va experimenta din nou fenomene specifice instabilității atmosferice accentuate, adică pot fii vijelii, grindină de dimensiune medie, poate chiar mare, ploi torențiale și acumulări mai mari de apă, dar și caniculă, în același timp.

„Săptămâna viitoare se mai diminuează acest val, temperaturile mai scad, aici, spre sud, să mai fie valori ușor peste 34-35 de grade, în restul teritoriului să fie mai bine din punct de vedere termic, dar când se schimbă un val de aer cald cu unul cu câteva grade mai mic se întâmplă să avem instabilitate atmosferică accentuată”, a transmis Elena Mateescu, directorul ANM.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs